Partij voor de Dieren


Waterschapsverkiezingen

Van 13 tot en met 25 november
Van 13 tot en met 25 november worden in Nederland de waterschapsverkiezingen gehouden. Met uw stem kunt u bepalen wie er plaats neemt in het nieuwe waterschapsbestuur in de periode 2009 tot 2013. Afhankelijk van uw woonplaats kunt u ook op de Partij voor de Dieren stemmen!
De Partij voor de Dieren staat voor een veilige plek om te wonen met respect voor mens, dier, natuur en milieu. Visveilige gemalen, schoner water (minder fosfaat en bestrijdingsmiddelen), een einde aan de wrede en geldverslindende muskusrattenjacht en een stop op vermaak met dieren zoals hengelen, zijn een aantal van onze speerpunten. Kortom, veel meer aandacht voor duurzaam water- en natuurbeheer. Kies Partij voor de Dieren!

Programma
Alle belangrijke waterschapsthema's worden besproken in ons verkiezingsprogramma. U vindt het verkiezingsprogramma hier.

De kandidaten
Wie voor de Partij voor de Dieren zitting willen nemen in de waterschapsbesturen ziet u hier.

Partij voor de Dieren in zes waterschappen
Nederland is ingedeeld in 27 waterschappen. Elk waterschap wordt geleid door een bestuur. De verkiezingen in november staan in het teken van de totstandkoming van dit bestuur.
Voor het eerst is het mogelijk om als organisatie aan de waterschapsverkiezingen deel te nemen, dat geldt voor politieke partijen, maar ook voor andere stichtingen en verenigingen die hebben kunnen aantonen dat zij een belang hebben bij een stem in het waterschap. Wees dus niet verbaasd als u op uw stembiljet naast de Partij voor de Dieren de lokale hengelsportvereniging ziet staan! Als u in een van de volgende waterschappen woont kunt u uw stem uitbrengen op de Partij voor de Dieren:

* Waterschap Hunze en Aa's

* Waterschap Zuiderzeeland

* Waterschap Amstel Gooi en Vecht

* Hoogheemraadschap van Delfland

* Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
* Hoogheemraadschap van Rijnland.

Weet u niet weet in welk waterschap u woont dan kunt u dat checken via de deze website.

Hoe en wanneer stemmen
Het stemmen voor de waterschapsverkiezingen gaat niet zoals u gewend bent bij bijvoorbeeld de Tweede Kamerverkiezingen. In de week van 12 november 2008 krijgt u automatisch uw stembiljet thuisgestuurd. Met dit biljet hoeft u niet naar een stembureau, maar u moet op het biljet uw stem uitbrengen en het via de antwoordenvelop gratis opsturen. Belangrijk om te weten is dat uw stembiljet uiterlijk op 25 november 2008 om 12:00 uur ontvangen moet zijn. Als u zeker wilt zijn dat uw stem op tijd binnen is bij het waterschap, doe het biljet dan tijdig op de post!

Geschiedenis
De waterschappen zijn al eeuwen oud en maken net als de Provincies en Gemeenten deel uit van de Nederlandse overheid. De positie van de waterschappen is ook verankerd in de Grondwet.
Waterschappen ontstonden omdat `het water' een grote rol speelde in het dagelijks leven van de mensen in het gebied dat wij tegenwoordig Nederland noemen. Om land te creëren om op te wonen en te werken moest het water wijken. Hiervoor werden dijken aangelegd en sloten en kanalen gegraven. De mensen die zich hiermee bezig hielden vormden samenwerkingsverbanden en bliezen hiermee de waterschappen leven in. Onze huidige waterschappen zijn na vele veranderingen en samenvoegingen van gebieden hier de uitkomsten van.

Taken en belang
Het takenpakket van de waterschappen is toe te spitsen op drie kerntaken: waterkering, waterbeheer en waterkwaliteit. Op deze kerntaken heeft de Partij voor de Dieren een eigen visie.

Waterkering
Met waterkering wordt bedoeld het droog houden van het land door middel van dijken, duinen en kaden. Vanwege het grote belang van een goede waterkering worden andere belangen echter uit het oog verloren. Als voorbeeld kunnen we de muskusrat noemen. Dit dier graaft zijn holen en gangen in dijken en verzwakt daarmee de dijk. Muskusratten worden dan ook massaal gevangen en gedood, want minder dieren betekent minder schade. Of niet? Echt goed onderzoek is hier nog niet naar gedaan en de vangstmethode (doodsoorzaak is meestal verdrinking) is zeer dieronvriendelijk.
De Partij voor de Dieren is uiteraard een groot voorstander van een veilige waterkering maar wil graag nut en noodzaak van allerhande maatregelen afwegen, alternatieven laten onderzoeken en ook hier de dieren mee laten tellen!

Waterpeil
Het regelen van het waterpeil in vaarten, grachten en sloten valt onder waterbeheer. Door middel van gemalen kan water weg worden gepompt. Bij de vaststelling van het waterpeil zijn er verschillende, soms conflicterende, belangen. Wat goed is voor de natuur is niet altijd prettig voor bijvoorbeeld agrariërs. De Partij voor de Dieren wil de belangen van dieren, natuur en milieu in deze afweging een grotere stem geven, omdat de invloed van de industriële en agrarische sector erg groot en niet altijd positief is geweest. Ook hier willen we echter graag samenwerken en laten zien dat een goed natuurbeheer samen kan gaan met goed boeren!

Waterkwaliteit
Omdat je het meeste er niet van ziet zou je gemakkelijk kunnen vergeten hoeveel leven zich in het water en op de oevers bevindt, of althans zou horen te bevinden. Dit is mede afhankelijk van de waterkwaliteit. Het waterschap heeft de verantwoordelijkheid de kwaliteit van het water te bewaken. Een goede verwerking van rioolwater en toezicht op de lozingen van afvalwater van bedrijven horen daarbij. Alleen als het water schoon blijft en de oevers diervriendelijk, kunnen vissen en andere in en om het water levende dieren zich in stand houden. Daar gaat de Partij voor de Dieren zich hard voor maken!

Meer informatie
Wilt u meer en uitgebreidere informatie over de waterschapsverkiezingen en de taken van het waterschap, kijk dan op de volgende websites:

* Unie van Waterschappen

* Water.nl

* Nederland leeft met water

* Alle waterschappen op een rij