Elsevier Congressen
* Vakgebieden /

* Gezondheidszorg

'Moraliseren moet!'


* Informatie

* Programma

* Inschrijven

* Contact

Het komt steeds meer voor dat welzijnswerkers in hun directe contacten met cliënten moraliseren. In het jongerenwerk, bij sociale activering en schuldhulpverlening, bij huisbezoeken, buurtbemiddeling en initiatieven als de stadsetiquette.

In het "Handboek moraliseren" concluderen Evelien Tonkens en Hans Boutellier dat `hiërarchisch moraliseren' uit de tijd is. Professionals zouden alleen in dialoog kunnen moraliseren.

Gezien de actualiteit van dit thema organiseert Zorg + Welzijn het Welzijnsdebat 2008. Centraal staan de vragen: Mogen of moeten welzijnswerkers moraliseren? Hoe moet dat dan? Staat moraliseren niet haaks op vraaggericht werken? Het debat bestaat uit twee rondes met inleidingen en aansluitend debat met de aanwezigen.

13.00 uur Ontvangst

13.30 uur Welkomstwoord
Martin Zuithof
Hoofdredacteur Zorg + Welzijn

13.35 uur Hans Boutellier, algemeen directeur van het Verwey-Jonker Instituut en hoogleraar Veiligheid en burgerschap aan de Vrije Universiteit, gaat in op de normatieve functie die van oudsher in het welzijnswerk besloten ligt en die in een netwerksamenleving een nieuwe vorm vindt.

14.10 uur Lia van Doorn, lector Innovatieve dienstverlening aan de Hogeschool van Utrecht, geeft haar visie op het belang van morele oordeelsvorming en op wat instellingen en professionals kunnen doen om de zorgvuldigheid daarvan te vergroten.

14.45 uur Pauze

15.15 uur Dagvoorzitter interviewt vier praktijksituaties over moraliseren in hun praktijken en stelt tussendoor vragen aan zaal.

De vier praktijksituaties zijn:

* De Meldcode Huiselijk Geweld Rotterdam - door Crista Vonkeman (DISCK in Rotterdam);

* Moraliseren in de sociale activering - door Gerry Jacobs, manager bij Wel.Kom Venlo

* Outreachend maatschappelijk werk - hoe ver wil je gaan? - door Tineke van Uden (voorheen Maatschappelijk Werk Dommelregio)
* Dwingende jeugdzorg in multiproblemfamilies - door Jacko van der Meulen (Altra Jeugdzorg Amsterdam)

16.00 uur Debat met de zaal over deze praktijken aan stellingen of dilemma's.

16.45 uur Slotbeschouwing door Hans Boutellier, Lia van Doorn en Crista Vonkeman

17.00 uur Einde
Datum en locatie
Congres 'Moraliseren moet'!, 13 november 2008, Jacobitheater in Utrecht

Uw investering:
EUR 245,- per persoon (excl. btw).
EUR 195,- voor abonnees van Zorg + Welzijn en leden van Verdiwel*.


* Niet geldig in combinatie met andere kortingen en acties van Elsevier Congressen.

Vier gemakkelijke manieren om u aan te melden

* via het inschrijfformulier

* telefonisch: 078 - 625 37 77

* per fax: 078 - 625 38 40

* via e-mail: info.congressen@reedbusiness.nl

Annuleren alleen schriftelijk
Uw inschrijving is alleen schriftelijk te annuleren. Annuleert u tot drie weken voor aanvang van het congres, dan brengen wij EUR 75,- (excl. btw) aan administratiekosten in rekening. Meldt u zich binnen drie weken voor aanvang af? Dan zijn we helaas genoodzaakt het volledige inschrijfbedrag te berekenen. Overigens kunt u bij verhindering natuurlijk altijd een vervanger van uw inschrijving gebruik laten maken.

Info en aanbiedingen
Wanneer u er geen bezwaar tegen heeft, dan kunnen de door u verstrekte gegevens gebruikt worden voor het toezenden van informatie en speciale aanbiedingen door Reed Business bv (waar Elsevier Congressen onderdeel van is) en speciaal geselecteerde bedrijven. Gaat u hier niet mee akkoord, stuur dan een briefje naar Reed Business bv, afdeling CAB, Postbus 808, 7000 AV Doetinchem of bel naar 0314 - 35 83 58. Elsevier Congressen
Postbus 247
3330 AE ZWIJNDRECHT
T: +31 (0)78 - 625 37 77
F: +31(0)78 - 625 38 40
W: www.elseviercongressen.nl

Projectleider
Renate van den Berge
T: +31 (0) 78 625 38 83
Renate.van.den.Berge@reedbusiness.nl
Inschrijven