Nederlands Dans Theater


Wereldpremières Kyliàn en Goecke

20-10-2008

Persbericht
Den Haag, 18 oktober 2008

Wereldpremières Kylián en Goecke
h1. Said and Done Nederlands Dans Theater II

Met zeven nieuwe dansers staat een voor een groot deel `ververst' Nederlands Dans Theater II op de planken in het programma `Said and Done'. De jonge dansers presenteren daarin grote namen en twee wereldpremières; zij dansen de reprise van Said and Done (2001) van Lightfoot León, en de nieuwe stukken van Jir Kylián en Marco Goecke. In het programma is ook danser Roger Van der Poel, recent winnaar van de Zwaan `meest indrukwekkende dansprestatie 2008', te zien. `Said and Done' gaat op 13 november in première in het Lucent Danstheater, Den Haag.

Jir KyliánGods and Dogs, Wereldpremière
In zijn nieuwe creatie houdt Kylián zich bezig met grenzen. In zijn eigen woorden: "It is this border, between "normality and insanity", between "health and sickness" and all the norms which determine the one or the other, which interest me. It can be diagnosed at any moment of our life. But where is exactly this moment, which will ultimately push us over the invisible border into the dark world of insanity and illness, is very difficult to determine. It is more than clear to me that I am not the first or the last person to ask these questions, and I think that every emerging generation should re-examine and redefine the borders and the twilight zones of such condition. But regardless of the borders in which these human conditions will be confined, surely no positive developments can ever be accomplished without the help of a healthy portion of madness".
Het is de laatste keer dat Kylián in de hoedanigheid als huischoreograaf voor de jonge garde van het Nederlands Dans Theater creërt. In zijn nieuwe werk Gods and Dogs dansen acht dansers. Naast muziek van Beethoven en Bartók, maakt Dirk Haubrich een nieuwe compositie.

Marco GoeckeWereldpremière
Marco Goecke, die onderscheiden werd met de Nijinski Award voor meest belovende en opvallende choreograaf, creëert voor het eerst voor het Nederlands Dans Theater. Het is zijn vierde creatie binnen een jaar. Hoewel zijn stijl vaak gekenmerkt wordt door vele variaties en snelheden in beweging, verwacht deze internationaal erkende choreograaf dit keer een rustiger stuk te maken met acht dansers. Hij laat zich hierbij inspireren door het verglijden van de tijd en een terugblik op wat achter hem ligt. Maar ook reflecteert hij op de energie van de jonge dansers.

Lightfoot LeónSaid and Done
"That music can eat you alive" zei Paul Lightfoot over Bach's orgel- en pianomuziek waarop hij samen met Sol León Said and Done (2001) maakte. In een sober decor vertalen vier mannen en drie vrouwen op Bach's magistrale orgelmuziek en zachte pianoklanken een vaarwel in een indrukwekkende bewegingstaal die het publiek meeneemt in ingehouden verstilling, toenadering en verwijdering. "Said en Done van het Nederlands Dans Theater is een juweel" (Trouw, 2001)

Nederlands Dans Theater