Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Veiligheidsaanpak Heindijk werkt

Informatiebijeenkomst voor bewoners 13 november

Politie, Woonbron en deelgemeente IJsselmonde werken samen aan de verbetering van de veiligheid aan de Heindijk. Een actieprogramma van 30 maatregelen moet het achterstallig onderhoud, overlast, armoede en het tekort aan sociale samenhang aanpakken. Bijna een jaar na de start van dit programma is 80% van de maatregelen in uitvoering.

Eigen plek voor jongeren
Met de komst van extra jongerenwerkers en het Praktijkleercentrum IJsselmonde hebben jongeren een eigen plek in de buurt gekregen waardoor ze zich niet meer hoeven te vervelen. Jongeren worden uitgedaagd om zelf activiteiten te gaan organiseren die aansluiten bij hun persoonlijke wensen en behoeften. De jongerenwerkers geven ondersteuning en prikkelen de jongeren hiermee hun talenten te ontdekken en te benutten. De jongeren hangen niet meer in en rond de flats.

Veiligheidsmaatregelen
De Heindijk heeft een eigen buurtagent gekregen en er is extra toezicht van politie. Eens per maand maken deelgemeente, Woonbron, politie en jongerenwerk samen een ronde door de buurt waarbij ter plekke werkafspraken worden gemaakt over de aanpak van onveilige en overlastgevende situaties.

Bewoners en buurtagent zien aanzienlijke vooruitgang Fred Vellekoop, bewoner van de Heindijk en vice-voorzitter van de bewonerscommissie, beaamt dat de Heindijk aanzienlijk is vooruit gegaan. Vroeger hingen er groepjes jongeren in de hallen van de flats. Nu is er een groot kunstgrasveld en biedt het jongerenwerk ze bezigheden. De overlast is vrijwel verdwenen. De jongeren hebben nu eindelijk de mogelijkheid om zich in de buurt te vermaken. Ook heeft het ons veel rust gegeven dat een aantal overlastgevende volwassen buurtbewoners is uitverhuisd.

Buurtagent Astrid Bos kent de Heindijk zon 20 jaar en heeft het gebied zien afglijden. Gelukkig gaat het nu beter. Bewoners nemen weer vaker contact op met de buurtagent en hebben vertrouwen gekregen in de toekomst van hun buurt. Zij is erg tevreden over de samenwerking met alle organisaties die hun steentje bijdragen. We zien aan de politiecijfers dat deze aanpak doeltreffend is.

Informatiebijeenkomst
Op donderdag 13 november gaat de deelgemeente in gesprek met de bewoners over de effecten van de maatregelen en over wat er kan nog meer kan worden gedaan om de veiligheid aan de Heindijk te verbeteren. Deze avond begint om 19.30 uur en vindt plaats in het Praktijkleercentrum aan Heindijk 22. Woonbron, politie en jongerenwerk zijn ook bij deze bijeenkomst aanwezig.