Universiteit van Amsterdam

PERSBERICHT 4 november 2008

Letterrijk: presentatie van de nieuwe Rijksoverheidsletter

13 november, 17.00 tot 18.00 uur, Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411

De Rijksoverheid en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam presenteren op donderdagmiddag 13 november de nieuwe Rijksoverheidsletter, een ontwerp van Peter Verheul. De originele ontwerpen voor dit lettertype worden toegevoegd aan de typografische verzamelingen van de Bijzondere Collecties. Die middag wordt tevens een publicatie over deze letter gepresenteerd: Letterrijk: Rijksoverheid Serif en Sans. Deze uitgave is geschreven door Mathieu Lommen, conservator Grafische Vormgeving bij de Bijzondere Collecties.

Niet alleen ieder ministerie heeft zijn eigen huisstijl, ook de Belastingdienst, Rijkswaterstaat en de vele andere instellingen van de Rijksoverheid. De huisstijldichtheid bij de Nederlandse Rijksoverheid is enorm. Het moest er dus eens van komen: één logo en één huisstijl. In juli 2007 heeft de ministerraad daartoe besloten. De opdracht voor het ontwerp van die rijksbrede huisstijl ging naar Studio Dumbar. De invoering van de huisstijl onder leiding van Project 1 Logo moet een einde maken aan de visuele versnippering en bijdragen aan een grotere herkenbaarheid en toegankelijkheid.

De eigen letter, de Rijksoverheid Serif en Sans, is ontworpen door Peter Verheul, letterontwerper en docent aan de Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. In 2008 startte de implementatie van de rijksbrede huisstijl, die in 2011 geheel doorgevoerd zal zijn. Iedereen in Nederland zal onvermijdelijk te maken krijgen met de nieuwe letter. De Postbus 51 spots, bouwborden langs de weg, de blauwe envelop: wie kan Verheuls letter ongelezen laten?

Noot voor redactie,

Universiteit van Amsterdam