Erasmus Universiteit Rotterdam

Symposium 'Erasmus Politicus, Erasmus als politieke denker

Datum
Van: 13 november 2008 10:00
Tot: 15 november 2008 17:00

---

Locatie:
Arminius Kerk, Museumpark 3, Rotterdam

Toelichting
Internationaal symposium van het Erasmus Center for Early Modern Studies over Erasmus als politieke denker, met medewerking van EURhoogleraren Wiep van Bunge, Robert von Friedeburg, Hans Trapman, Jan van Herwaarden (emeritus) en Han van Ruler

Erasmus over Europa, de islam en zijn adviezen aan keizer Karel V

Hoe dacht Erasmus over Europa en zijn regenten? Wat was zijn houding tegenover de Turken en de islam? Welke bestuurlijke adviezen gaf hij de jonge Karel V? Werd Erasmus beïnvloed door Machiavelli? Erasmus kennen we vooral als schrijver van Lof der Zotheid, als voorvechter van tolerantie en als katholieke theoloog die tegen wil en dank botste met Luther en de protestanten. Minder bekend en minder bestudeerd zijn Erasmus' opvattingen over politiek, over democratie en monarchie, over de rol van burgers en overheden in een staat. Die staan dan ook centraal op het het symposium 'Erasmus Politicus, Erasmus als politieke denker', dat van 13 tot en 15 november 2008 wordt georganiseerd door het Erasmus Center for Early Modern Studies.

Internationale wetenschappers die hun sporen als kenners van Erasmus en zijn gedachtegoed hebben verdiend, komen drie dagen naar Rotterdam om over de politieke Erasmus van gedachten te wisselen. Hun bijdragen en ideeën zullen nieuw licht werpen op een onderbelicht aspect in het rijke gedachtegoed van Rotterdams beroemdste burger. Vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn betrokken prof.dr. Wiep van Bunge, prof.dr. Robert von Friedeburg, prof.dr. Jan van Herwaarden, prof.dr. Han van Ruler en prof.dr. Hans Trapman.

Erasmus wordt doorgaans niet behandeld als politiek denker. Evenmin worden zijn boeken beschouwd als bronnen voor de geschiedenis van het politieke denken. Zijn faam dankt Erasmus aan zijn eruditie en literaire talent, aan zijn kwaliteiten als tekstcriticus en vooral aan zijn Latijnse vertaling van het Nieuwe Testament.

Maar ook zijn standpunten over tolerantie en vrijheid worden breed bestudeerd en geclaimd. Dit zijn thema's die direct betrekking hebben op politieke gezagsdragers, op hun rol en functie. Erasmus heeft zich op uiteenlopende manieren uitgelaten over gezagsdragers en hoe zij zich volgens hem zouden moeten gedragen in de conflicten van zijn tijd.

Het symposium laat de `erasmiaanse geest' voor wat zij mag zijn. Doel is de wetenschappelijke bevindingen over Erasmus als politiek denker bijeen te brengen en te bepalen hoe Erasmus zich in zijn werk uitlaat over individu, gemeenschap en overheid, over moraal, politiek en bestuur.