Gemeente Hilversum

Buurtmarkt in Oost van start

publicatiedatum: dinsdag 4 november 2008

Met ingang van 13 november 2008 zal er in Oost wekelijks een buurtmarkt op het binnenterrein bij zorgcentrum St. Joseph gehouden worden op de donderdagen van 10.00 tot 15.00 uur 's middags. Het plein is goed geschikt voor een markt en biedt voldoende ruimte voor ongeveer tien standplaatsen die ook goed bereikbaar zijn voor de aanlevering van de producten.

Op de markt komen maximaal tien verschillende standplaatshouders met etenswaren zoals: brood en banket, snoep, zuivelproducten, vis (-producten), poelierswaren, vlees en vleeswaren, noten en zuidvruchten, groente, fruit en aardappelen. Door middel van een loting onder geschikte kandidaten zijn de plaatsen gegund. Op dit moment zijn wordt nog gezocht naar een poelier en een slager.

Eind 2007 is door bewoners van het zorgcentrum St. Joseph en de bewonersgroep Lieberg uit Hilversum Oost een petitie met handtekeningenlijsten aan het college van Burgemeester en wethouders aangeboden. Hierin werd de gemeente verzocht om een kleine voedselmarkt te realiseren op het binnenplein bij zorgcentrum St. Joseph. Het zorgcentrum St. Joseph ondersteunt dit verzoek. De aanleiding voor het verzoek is dat in de buurt geen goede winkelvoorzieningen (meer) aanwezig zijn. Een groot aantal bewoners in de directe omgeving is van oudere leeftijd en niet goed in staat de markt aan het Langgewenst te bezoeken.

Marktbeheer van de gemeente heeft in overleg met de betrokken instanties die langs het plein zijn gelegen zoals de Stichting St. Joseph en de kinderopvang Hilversum het plan voor de markt op de donderdagen verder ingevuld. Voor de (bus-) taxi's die van het plein gebruik maakten om (minder valide) bewoners van en naar het zorgcentrum te brengen is er inmiddels langs de Minckelersstraat een afzonderlijke taxi-halteplaats gemaakt. Hierdoor kan het terrein vrij van (bus-)taxi's blijven.

Na zes maanden zal de markt geëvalueerd worden om vast te kunnen stellen of de minimarkt in een behoefte voorziet en voortzetting ervan gerechtvaardigd is. Ten behoeve van de standplaatshouders van de markt zal voor de komende zes maanden een tijdelijke bovengrondse elektriciteitsvoorziening op het plein worden aangelegd. Als na de evaluatie besloten wordt tot voortzetting van de markt, dan zal de tijdelijke, bovengrondse elektriciteitsvoorziening vervangen worden door een definitieve, ondergrondse voorziening.