Nederlandse Vereniging van Journalisten

Socrateslezing: de betekenis en waarde van privacy

donderdag 13 november 2008 | 20:00 - 23:00 uur | Felix Meritis, Keizersgracht 324 te Amsterdam

Privacy legt het af tegen veiligheid. Tijd om de betekenis en waarde van privacy opnieuw te benoemen.

Met intelligente systemen krijgt de overheid steeds meer mogelijkheid gegevens van burgers te verzamelen en bundelen. De overheid maakt daar veelvuldig gebruik van om, zo zegt men, de veiligheid van de burger beter te kunnen waarborgen. Dit gaat echter ten koste van onze privacy. Tijd om de waarde van privacy te verkennen en op de agenda te zetten. Dat is het thema van de Socrateslezing die op 13 november in opdracht van het Humanistisch Verbond en de Humanistische Alliantie wordt gehouden door Beate Roessler en Britta Bohler.

Onze persoonsgegevens zijn `big business'. Naast het verruimen van bevoegdheden van justitie en politie kan gedacht worden aan intelligente camera's, de OV chipkaart, het biometrisch paspoort en het elektronisch kinddossier. Het totaal van maatregelen van de overheid dat een inbreuk doet op onze privacy roept een alarmerend beeld op. Zijn deze maatregelen noodzakelijk voor onze veiligheid? Waar blijft de bewijslast of deze maatregelen ook effectief zijn?

En minstens even belangrijk: waarom is privacy eigenlijk zo waardevol? Beate Roessler, Socrateshoogleraar in Leiden en Universitair hoofddocent Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en Britta Böhler, advocaat en eerste kamerlid (Groen Links) zullen in hun inleiding proberen een antwoord te formuleren op deze vragen. Aansluitend is er een debat.

De lezing en het debat kunnen gratis worden bijgewoond in Felix Meritis, Keizersgracht 324 Amsterdam, op donderdag 13 november 2008. Start lezing stipt 20.00 uur. Vooraf opgeven is noodzakelijk via www.humanistischverbond.nl

De jaarlijkse Socrateslezing wordt sinds 1983 georganiseerd. De lezing beoogt commentaar te geven op maatschappelijke ontwikkelingen vanuit humanistisch perspectief. Eerder werd de Socrateslezing uitgesproken door o.a.: Faoud Laroui en Paul Scheffer, Evelien Tonkens, Roger van Boxtel, Anil Ramdas, Hans Achterhuis en Lodewijk de Waal.

Villamedia is een uitgave van de Nederlandse Vereniging van Journalisten.

Hoofdredactie

Dolf Rogmans

Redactie


* Trudy van de Ven

* Lars Pasveer

* Damiaan van Eeten

* Niels van Tongeren

Contact met de redactie

Postadres

Villamedia, p/a NVJ,
Johannes Vermeerstraat 22,

1071 DR Amsterdam.

Telefoon

020 - 67 66 771