Gemeente Ermelo


Ondertekening overeenkomst

Donderdag 13 november 2008 om 15.00 uur ondertekent burgemeester J.C.G.M. Berends van Harderwijk bij dierenverzorgingscentrum De Ark, Leuvenumseweg 70 te Harderwijk, een overeenkomst tussen de gemeente Harderwijk en het dierenverzorgingscentrum over de opvang van gevonden honden en katten. De burgemeesters van de gemeenten Zeewolde, Ermelo, Nunspeet en Oldebroek hebben deze overeenkomst al ondertekend.

In de overeenkomsten staan regionale afspraken over de opvang van gevonden honden en katten bij De Ark. Die opvang is niet nieuw, maar wordt door de nieuwe afspraken wel beter geregeld.

Dierenasiel De Ark

Financiën
Er is een nieuwe vergoedingsmethodiek af gesproken, die ontwikkeld is door de Dierenbescherming in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. De gemeenten betalen de verzorgingskosten voor dieren die niet worden opgehaald door hun eigenaar. Jaarlijks wordt er een bedrag per inwoner betaald voor het in stand houden van het asiel en de beschikbaarheid van kennels.
Deze nieuwe methode moet bijdragen aan een stabiele financiële positie van het dierenverzorgingscentrum.

Opvang
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om gevonden dieren ten minste veertien dagen op te vangen. De Ark verzorgt deze opvang. Eigenaren krijgen veertien dagen de tijd om hun kwijtgeraakte dier op te halen. Dieren die na veertien dagen niet zijn opgehaald draagt de gemeente officieel over aan De Ark. Het dierenverzorgingscentrum De Ark vangt de dieren liefdevol en deskundig op en doet haar uiterste best om voor achtergebleven dieren snel een geschikt nieuw baasje te vinden.

Regionale Samenwerking
Door ondertekening van de overeenkomsten is er een nieuwe stevige basis gelegd onder de regionale opvang van gevonden honden en katten. Regionale samenwerking en overleg heeft hier positief aan bijgedragen.