Gemeente Rotterdam

Wereldleiders verkennen Rotterdam

Rotterdam langs de meetlat

Donderdag 13 november gaan (oud) wereldleiders van de Club de Madrid (CdM) op bezoek bij acht Rotterdamse projecten op het gebied van sociale cohesie, integratie en diversiteit. De oud-presidenten van Ierland (Mary Robinson), Chili (Ricardo Lagos) en Nederland (Wim Kok en Ruud Lubbers) en vele anderen bezoeken projecten* zoals 'Welkom in Rotterdam' in het Schielandhuis en 'Kamers met Kansen' op Zuid. Daarnaast maken zij kennis met onder andere de dak- en thuislozenopvang in de deelgemeente Noord, het 'deurbeleid' van de Rotterdamse discotheken dat tot stand kwam in samenwerking met RADAR en de wijze waarop Rotterdam radicalisering tegengaat (locatie Mevlana Moskee).

Op verzoek van Rotterdam legt Club de Madrid de stad langs de meetlat waar het gaat om haar integratie- en participatiebeleid. Hoe doet Rotterdam het als multiculturele stad? Voldoet de stad aan de tien commitments*, voorwaarden die zijn opgesteld door de Club de Madrid om te voldoen aan een zogeheten shared society, een samenleving waarin alle bevolkingsgroepen zich veilig en thuis voelen?

Rik Grashoff, wethouder participatie en cultuur, is benieuwd hoe Rotterdam wordt beoordeeld: "Als wij een leading intercultural city willen zijn moeten we dat wél uitstralen door onze diversiteit als kracht te zien, te vieren en te omarmen. Wij hebben de komende dagen ruim 150 ervaren adviseurs in de stad lopen, hun inbreng en advies neem ik graag mee in ons beleid ".

'Shared Societies' en Club de Madrid

Het Shared Societies-project is een twee jaar durend initiatief van Club de Madrid. De eerste bijeenkomst wordt gehouden in de Van Nelle ontwerpfabriek, op 13 en 14 november. De CdM, opgericht door oud-regeringsleiders, is een onafhankelijke organisatie en bestaat uit 70 voormalige staatshoofden en regeringsleiders van 50 landen. De CdM heeft als belangrijkste doelstelling: het versterken van een wereldwijde democratie.

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima woont op donderdag 13 november de officiële opening bij van de conferentie 'Global Forum on Leadership for Shared Societies: building a World made safe for difference'. Bill Clinton, oud- president van de Verenigde Staten, sluit op vrijdag 14 november de conferentie af.


*zie bijlage 1 voor alle Rotterdamse projecten die bezocht worden de zgn. site visits


*zie bijlage 2 voor de 10 commitments van Club de Madrid

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam