Provincie Limburg

Persberichten

Hoe klinkt Limburg? een audiotoer door Zuid-Limburg Culturele Biografie Limburg

Op donderdag 13 november aanstaande organiseert de Provincie Limburg in samenwerking met Intro in Situ een eerste audiotoer door Zuid-Limburg. Deze audiotoer vindt plaats in het kader van de Culturele Biografie Limburg. Via de audiotoer wordt de geschiedenis van Zuid-Limburg of van individuen uit Limburg verklankt in soundscapes en locatiecomposities.

De Provincie Limburg heeft het initiatief genomen om te komen tot een Culturele Biografie Limburg, waarbij in samenwerking met instellingen en burgers gestalte wordt gegeven aan het grote verhaal over wat er met de mens in Limburg is gebeurd. Het betreft een vierjarig programma met een viertal actielijnen die bedoeld zijn om inwoners van deze provincie te informeren en actief te betrekken bij de cultuur en historie van hun eigen omgeving.

Cultuur gedeputeerde Odile Wolfs: Eén van de actielijnen van de culturele biografie gaat over het sensorische geheugen van Limburg. Hiermee wordt bedoeld hoe Limburg smaakt, klinkt en voelt. De audiotoer op 13 november geeft concrete invulling aan de actielijn hoe klinkt Limburg?. Klankwerkplaats Intro in Situ uit Maastricht startte met het maken van een auditieve atlas: een kaart van Limburg waarop plaatsen auditief worden ingevuld en gemarkeerd. Het is een boeiend project dat smaakt naar meer!.

De eerste audiotoer voert langs de volgende plekken: Lavelt (België, even over de grens): 12 zuilen met geluid, Borgharen: vistrap, ENCI: lichtenberg, Maastricht: kelder Marres, Maastricht: cellebroederskapel. Intro in situ heeft (geluids)kunstenaars uit Limburg gevraagd om op een voor hen bijzondere plaats in Limburg, eventueel gerelateerd aan hun eigen geschiedenis, een soundscape te maken. De soundscape is een compositie die gemaakt wordt aan de hand van geluidsopnames op locatie, muzikale compositorische elementen en eventueel gesproken tekst. Deze locatie kan van algemene historische of subjectief emotionele betekenis zijn. Culturele instellingen zijn uitgenodigd om op donderdag 13 november aanstaande als eerste een aantal soundscapes in het Zuid-Limburgse landschap te bezoeken. Een soortgelijk project voor Midden- en Noord-Limburg behoort tot de mogelijkheden. Bij gebleken succes zullen de audiotoers worden uitgebreid voor een groter publiek.

10-11-2008 16:18