Gemeente Dronten


11-11-2008

Eerste burgerinitiatief: Geen circusdieren in Dronten

De gemeenteraad van Dronten maakt kennis met een voor Dronten nieuw fenomeen: het burgerinitiatief. Lisanne Boerman (16) heeft met behulp van het burgerinitiatief een onderwerp op de politieke agenda gezet. Zij wil geen circussen in Dronten waarbij dieren zijn betrokken. Lisanne legt donderdag 13 november, in een toelichting in de commissievergadering uit, waarom zij geen optredens van wilde dieren in het circus zou willen toestaan.

Lisanne stelt dat het welzijn van wilde dieren in een circus onder de maatstaven ligt. Het instinct van wilde dieren maakt dat bij onderdrukking en slechte omstandigheden burgers en trainers worden aangevallen of dieren ontsnappen. Zij doet een oproep aan de politiek en inwoners om dit tegen te gaan en heeft daartoe een website geopend: www.circusdieren-Dronten.webs.com.

Wat is een burgerinitiatief?
De gemeente Dronten vindt het een mooi voorbeeld van hoe een burgerinitiatief kan werken. Het burgerinitiatief is ingesteld om inwoners van de gemeente in de gelegenheid te stellen om een voor hen belangrijk onderwerp op de agenda van een vergadering van de raad te zetten. Wie 16 jaar of ouder is en met een handtekeningenlijst aantoont dat ten minste 40 personen het initiatief steunt kan het presidium verzoeken het onderwerp op de commissieagenda te plaatsen. Als het onderwerp voldoet aan de criteria uit de verordening stemt het presidium daarmee in. Wie meer wil weten over burgerinitiatief (bijvoorbeeld over onderwerpen en de procedure) kan bellen met de griffier van de gemeenteraad de heer D. Petrusma (0321) 388 911.