Persberichten

Europese landen zoeken samen naar beste strategieën voor stimuleren van lichaamsbeweging : NISB organiseert in Wageningen werkconferentie in samenwerking met WUR

11 november 2008

Op 13 en 14 november zullen professionals uit vijftien verschillende Europese landen (waaronder Schotland, Finland, Kroatië, Engeland en Duitsland) bijeen komen in Wageningen om ervaringen uit te wisselen over hun nationale programma's om lichaamsbeweging te stimuleren. Deze internationale werkconferentie wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) te Bennekom, in samenwerking met Wageningen Universiteit en Researchcentrum, ZonMw en WHO/HEPA (World Health Organisation/ Health Enhancing Physical Activity). (Bron: NISB)

Het is voor het eerst dat NISB zo'n internationale werkconferentie organiseert. In de Hof van Wageningen (WICC) zullen onderzoekers, beleidsmakers en uitvoerend medewerkers kennis en ervaring uitwisselen over hun nationale strategieën om lichaamsbeweging te stimuleren. Alle landen richten zich op de door de WHO vastgestelde norm van 30 minuten matig-intensieve beweging per dag voor volwassenen, maar de invulling van de programma's verschilt per land.

Gedurende deze twee dagen zullen de volgende vragen centraal staan:


- hoe ontwikkelen en implementeren Europese landen hun nationale strategieën om bewegen te stimuleren?


- hoe kunnen specifieke groepen met een lage sociaal-economische status worden bereikt met activiteiten om een actieve leefstijl te bevorderen?

Namens NISB zal Clémence Ross het voorstel introduceren een internationaal 'learning centre' op te zetten, om zo gezamenlijk tot nog effectievere strategieën te komen om mensen in beweging te krijgen, voor een betere conditie van de Europese bevolking. NISB is bereid hierin het voortouw te nemen, als de deelnemers in meerderheid geïnteresseerd blijken in zo'n optie. NISB heeft zich al verzekerd van de steun van o.a. Adrian Bauman (University of Sydney), Wojtek Chodzko-Zajko (University of Illinois, president ICAPA International Community for Aging and Physical Activity), Victor Matsudo (Agita Mundo Network/CELAFICS) en vertegenwoordigers van de WHO en HEPA.

Regelmatig bewegen draagt bij aan een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid en vermindert de kans op het ontwikkelen van ziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en obesitas. Met name de afgelopen tien jaar heeft een aantal Europese landen dan ook nationale programma's ontwikkeld en geïmplementeerd om mensen te stimuleren een meer actieve leefstijl aan te nemen. Er zijn actieplannen geschreven en campagnes uitgevoerd om het bewustzijn en de kennis over het gezondheidseffect van regelmatig bewegen te vergroten.

Tot dusver is er weinig uitwisseling geweest over de nationale programma's die ontwikkeld zijn op dit gebied. Op initiatief van NISB hebben dit kennisinstituut en Wageningen Universiteit daarom deze werkconferentie georganiseerd. Ze willen hiermee het inzicht in veelbelovende en succesvolle benaderingen vergroten.

Mensen met een lagere sociaal-economische status (SES) krijgen minder lichaamsbeweging dan hogere sociaal-economische groepen. Lager opgeleide en kwetsbare groepen in de samenleving brengen meer jaren van hun leven in ziekte door en ze leven gemiddeld drie tot vijf jaar korter dan mensen met een hoge SES. Sinds in 1986 (in de Ottawa Charter) internationale aanbevelingen zijn gedaan voor het stimuleren van gezondheid, zijn de gezondheidsverschillen tussen groepen met een hoge en een lage SES toegenomen. Uit onderzoek naar de resultaten van een beweegprogramma in Canada bleek dat gedurende dit programma vooral mensen met een hogere SES meer waren gaan bewegen (The Saskatoon 'In Motion Programme' in Canada; onderzoek van Laverack en Bell-Woodard et al., 2005). Er ligt een uitdaging op het gebied van het bereiken van groepen met een lage SES met beweegprogramma's.

Sprekers zijn onder meer Clémence Ross (directeur NISB), Martin Kropff (rector-magnificus Wageningen Universiteit) Victor Matsudo (CELAFISCS, São Paulo, Brazilië), Adrian Bauman (University of Sydney, videoboodschap) Willem van Mechelen (VU Medisch Centrum) en Cees van Woerkum (hoogleraar communicatiestrategieën Wageningen Universiteit). Victor Matsudo is een internationale bekende wetenschapper die via het Agita Mundo Network aan de wieg stond van de internationale dag 'Move for Health' en in Brazilië veel programma's heeft opgezet en onderzocht voor gezondheidspreventie in de sloppenwijken. Voor meer informatie over deze werkconferentie: cbs.nisb.nl/international/