Gemeente Sint-Oedenrode


Laatste wijziging op: 11 november 2008

Dag van Respect

Donderdag 13 november aanstaande is het weer de landelijke Dag van Respect. Ook de gemeente Sint-Oedenrode doet daar aan mee. Zo worden deze dag de winnaars van de Peace Poster Contest (vredesposter) en van de jaarlijkse vredesprijs bekend gemaakt. De groepen 7 en 8 van de deelnemende scholen aan deze posterwedstrijd wonen bovendien de voorstelling Geen pest aan van theatergezelschap Veren inbegrepen bij. En op een later moment geven burgemeester en wethouders les op een aantal basisscholen in groep 7.
De Dag van Respect is bedoeld om jongeren en hun ouders ervan bewust te maken dat mensen nu eenmaal
verschillende ideeën, gewoontes en gebruiken hebben. In Nederland is daar gelukkig ruimte voor, maar de
organiserende stichting ervaart een toenemend gebrek aan respect. De Dag van Respect richt zich vooral op
basisscholen (groepen 7 en 8).

Posterwedstrijd

De Peace Poster Contest is een initiatief van de Lions Club Sint-Oedenrode. Aan deze tekenwedstrijd hebben vier basisscholen deelgenomen: Eerschot, de Kienehoef, Sint Franciscusschool en de Sint Antonius van Padua. Op 13 november wordt de prijswinnaar bekend gemaakt door Rien van den Berg, voorzitter van de Lionsclub.

Vredesprijs

De jaarlijkse vredesprijs wordt ook altijd aan een jongere uitgereikt. Dit jaar zal dat één van de deelnemers aan de posterwedstrijd zijn. Hij of zij ontvangt de prijs uit handen van burgemeester Maas en Louis Kleijne, consul van onze gemeente en betrokken bij de Nederlandse Oorlogsgravenstichting.
De vredesprijs is in 2004 beschikbaar gesteld door de veteranenorganisatie van het Britse tankregiment, de Northamptonshire Yeomanry. Dit regiment was in 1944 betrokken bij de bevrijding van onze gemeente. De prijs
een eerbetoon aan omgekomen Nederlandse burgers bestaat uit een grote plaquette waarop de naam van de winnaar wordt gegraveerd. De prijswinnaar mag de plaquette voor korte tijd mee naar huis nemen, maar deze hangt het grootste deel van het jaar in het gemeentehuis. De bijbehorende oorkonde mag de prijswinnaar wél houden.

Meer informatie

Gemeente Sint-Oedenrode, afdeling Bestuurszaken/Communicatie, telefoonnummer: (0413) 481221/353

Burgemeester Wernerplein 1 5492 GD Sint-Oedenrode tel: 0413-481911 e-mail: info@sint-oedenrode.nl