Gemeente Best

13 november: Dag van Respect!

11-11-2008

Op deze dag doen ruim 2.000 scholen mee aan de Dag van Respect met in totaal 100.000 leerlingen. Zo'n zeshonderd gastsprekers zullen op of rond 13 november een gastles geven, samen met 1.000 pabostudenten.

Wat is de Dag van Respect?
Dit jaar vindt alweer de derde Dag van Respect plaats. De Stichting Dag van Respect vraagt elk jaar betrokken Nederlanders om hun persoonlijke verhaal over respect te vertellen. Sporters en artiesten, ministers en burgemeesters, wijkagenten en brandweermannen.

Op de Dag van Respect geven zij gastlessen op basisscholen en middelbare scholen en praten ze met jongeren over hun manier om respectvol in het leven te staan. De verhalen gaan over sportief gedrag op het voetbalveld en over goed zijn in je werk. Maar ook over opstaan in de bus voor iemand die slecht ter been is, over afval in de prullenbak gooien in plaats van op straat. Over pesten en over dierenbescherming.

De Dag van Respect is een jaarlijks terugkerend evenement, dat ondersteund wordt door het organiseren van `respectmomenten' door het jaar heen. Een respectvolle levenshouding wordt op deze manier `dagelijkse kost' .

Wat is het doel van Stichting Dag van Respect?
Het doel van de Stichting Dag van Respect is inhoud geven aan het begrip `respect'. In gesprekken met jongeren uit de doelgroep (groep 8) blijkt dat `respect' veelal een loze kreet is. Het is een veelgehoord en -gebruikt woord onder jongeren, maar wat houdt respect nu eigenlijk in? Hoe belangrijk is het om de ander te laten zijn wie hij is, hem die ruimte te geven en zelf de ruimte te mogen nemen?

Het begrip `Respect' hebben wij onderverdeeld in drie aandachtsgebieden:


1- Respect voor elkaar (de ander en jezelf)
2- Respect voor natuur en milieu

3- Respect voor de samenleving (normen en waarden, regels, verkeer)

Via jongeren willen we ook ouders bij deze gesprekken betrekken. En niet alleen op die ene dag; respect is juist iets alledaags. Daarom is er een lespakket over respect en organiseren we nog meer activiteiten samen met gemeenten, bedrijven en non-profitorganisaties.

Dag van Respect in Best
In onze gemeente geeft de burgemeester op 14 november gastlessen op basisscholen De Heydonck en De Paersacker.

---