Gemeente Winschoten


Wethouders geven gastles respect op basisscholen

Donderdag 13 november verzorgen wethouders Dineke van den Bergh en Hans Klopstra een gastles over respect op twee basisscholen. Dit doen zij in het kader van de landelijke Dag van Respect op 13 november a.s. Wethouder Van den Berg geeft een gastles op OBS De Tweemaster en wethouder Klopstra op OBS De Waterlelie, beide in Winschoten. Tijdens de gastles vertellen zij hun persoonlijke verhaal over respect.

Dag van Respect
Dit jaar doen 2.000 scholen mee aan de Dag van Respect, met in totaal 100.000 leerlingen uit de groepen 7 en 8. De leerlingen krijgen verhalen over sportief gedrag op het voetbalveld en over goed zijn in je werk. Maar ook over opstaan in de bus voor iemand die slecht ter been is, over afval in de prullenbak gooien in plaats van op straat. Over pesten en dierenbescherming. De Stichting Dag van Respect streeft ernaar om bij jongeren het vermogen te ontwikkelen om met een respectvolle houding in het leven te staan. Een samenleving waarin iedereen openstaat voor de wereld om zich heen. Waarin mensen elkaar en hun omgeving respecteren en simpel gezegd gewoon aardig zijn. Een respectvolle houding moet als het ware `dagelijkse kost' worden voor de jongeren en hun ouders. De eerste Dag van Respect vond plaats op 5 oktober 2006. Toen deden 120 scholen en gastsprekers mee. In 2007 waren het 1000 scholen en 450 gastsprekers. Kijk voor meer informatie op www.dagvanrespect.nl.

Stadsregel `respecteer elkaar altijd'
De Dag van Respect sluit goed aan op de stadsregel `respecteer elkaar altijd'. Deze regel is tijdens een stadsdebat in 2005 door inwoners van Winschoten gekozen. Op dit moment geeft de gemeente Winschoten uitvoering aan de stadsregel. Dat doet zij onder andere door een wekelijks terugkerend artikel in het Streekblad en door het organiseren van een wedstrijd voor basisschoolleerlingen van de groepen 7 en 8.