Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie


NPCF Therapietrouw kan veel hoger

12 november 2008

Tijdens de tweede nationale Therapietrouwconferentie op 13 november in Amsterdam wordt een rapport openbaar gemaakt dat concrete aanbevelingen doet om de therapietrouw te verbeteren. Dit rapport, getiteld `Tijd voor een beter gebruik van medicijnen', is opgesteld door Marnix Westein, die hiertoe tijdelijk als kwartiermaker bij de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) was gedetacheerd. Gebleken is dat er al heel veel initiatieven ter verbetering bestaan maar dat de samenhang ontbreekt. Om die reden zijn verbeterstappen benoemd die een bundeling van eerdere pogingen op diverse plekken beogen.

De achtergrond van dit rapport komt voort uit diverse publicaties over therapietrouw. Zo stelt de WHO dat, kijkend naar de bevordering van de gezondheid, meer winst te behalen is uit het juiste gebruik van medicijnen dan uit innovatieve productontwikkeling door farmaceutische bedrijven. Het blijkt dat bij ongeveer een derde van alle patiënten de therapietrouw in het geding is. Onjuist gebruik resulteert jaarlijks in 19.000 vermijdbare gevallen van ziekenhuisopname, hetgeen helaas in enkele honderden gevallen de dood tot gevolg heeft. Becijferd is dat als gevolg daarvan elk jaar in de zorg een schadepost ontstaat van honderden miljoenen euro's.

Omdat het gebruik van medicijnen in de zorg overal anders is georganiseerd, moet de oplossing ook gezocht worden in lokale afspraken en maatwerk. Voorop staat de begeleiding van de patiënt, die bij het gebruik van medicijnen een eigen verantwoordelijkheid heeft. Kwartiermaker Westein: `Mensen zijn zich niet altijd bewust van hun eigen rol bij het gebruik van geneesmiddelen. Het is aan de zorgverleners om in te schatten welke begeleiding iemand daarbij nodig heeft'.

Op alle niveaus dient aan verbetering te worden gewerkt. Het gaat dan om: de verpleegkundige, de huisarts, de specialist, maar ook de farmaceutische industrie en de zorgverzekeraars. In dit proces heeft de NPCF het voortouw genomen met als doel verbetering van de therapietrouw in 2014 met 50 %. Om deze doelstelling te realiseren nodigt de NPCF betrokken partijen uit om deel te nemen aan de taakgroep `goed medicijngebruik'.

Partijen die betrokken zijn bij de verbeterstappen, zijn: Nederlandse huisartsen genootschap, Landelijke Huisartsen Vereniging, Platform Patiënt Industrie, Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie, DVG Nederlands Instituut voor verantwoord medicijngebruik, Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland en Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie.