Oproep voor kandidaten Joke Smit Prijs

Minister Plasterk roept het publiek op om voor 17 december 2008 te komen met voorstellen voor kandidaten voor de Joke Smit Prijs 2009. Dit kunnen personen, organisaties, projecten of stichtingen zijn die zich hebben ingezet voor de economische zelfstandigheid van de vrouw.

Op 8 maart 2009 wordt voor de twaalfde keer de Joke Smit Prijs uitgereikt, een tweejaarlijkse regeringsprijs op emancipatiegebied. De prijs, een bedrag van 10.000 euro en een kunstwerk, is bestemd voor een persoon, groep of instantie die een fundamentele bijdrage levert of heeft geleverd aan de verbetering van de positie van vrouwen in Nederland.

Dit jaar is het thema van de Joke Smit Prijs de economische zelfstandigheid van de vrouw, waarbij het bijvoorbeeld gaat om werkende en/of studerende moeders, vrouwelijke (allochtone) onderneemsters en vrouwen die opnieuw willen gaan werken. Ook projecten of organisaties voor mannen die de economische zelfstandigheid van de vrouw voor ogen hebben mogen worden voorgedragen. De inzendingen worden beoordeeld door een door de minister aangestelde jury.

De regeringsprijs voor emancipatie is vernoemd naar de in 1981 overleden feministe Joke Smit. De vrouwelijke Eerste en Tweede Kamerleden, georganiseerd in het Kamerbreed Vrouwenoverleg, namen destijds het initiatief tot het instellen van de prijs. Met het overnemen van dit initiatief onderstreept de huidige regering de betekenis van de emancipatie voor de Nederlandse samenleving. De laatste Joke Smit Prijs is in 2007 uitgereikt aan het Groningse collectief JAMES. De vijf vrouwen van James kregen deze prijs, omdat zij projecten bedenken die de deelname van vrouwen aan de maatschappij bevorderen.

OPROEP

Voorstellen voor kandidaten voor de prijs kunnen schriftelijk worden ingediend tot en met woensdag 17 december 2008 op het volgende adres: Jury Joke Smit Prijs, p/a Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Directie Emancipatie/IPC 5500, t.a.v. mw. N. F. Iskoussova, Postbus 16375, 2500 BJ, Den Haag of per email: n.f.iskoussova@minocw.nl.

Voor meer informatie zie www.emancipatieweb.nl

Noot voor redacties (