Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Beroepsgoederenvervoer (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

13 november 2008, Utrecht

------

CNV Beroepsgoederenvervoer: "Met deze voorzet moet de politiek het doen"

Cao postmarkt voorzien van parafen

De cao voor de postmarkt is een feit. Woensdagavond om 20.00 uur zijn daartoe in Amersfoort de benodigde handtekeningen gezet door onder meer CNV beroepsgoederenvervoer, CNV Publieke Zaak, BVPP, FNV Bondgenoten en postbedrijven Sandd en Selektmail. "We hebben een heel behoorlijke bodem geplaveid met een inlooptraject. Dit zijn nieuwkomers op de postmarkt met beduidend minder vlees op de botten als - voorheen - monopolist TNT. Daar horen aangepaste arbeidsvoorwaarden bij", stelt onderhandelaar Robbim Heins namens CNV Beroepsgoederenvervoer.

Heins is tevreden over het bereikte resultaat. "Dit was een heel moeizaam traject. De politiek brandde in april z'n vingers nog aan de liberalisering van de postmarkt. Maar samen met staatssecretaris Heemskerk zijn wij er als bond inmiddels van overtuigd dat de Nederlandse postmarkt geen afgebakend terrein meer kan zijn. Binnen- en buitenlandse invloeden doen zich gelden. Dan kun je maar beter de arbeidsvoorwaarden zodanig op papier hebben gezet dat mensen kunnen blijven rekenen op een serieus dienstverband. In een wereld van onzekerheden is dat al snel een bron van relatieve zekerheid, die wij onze leden daarom graag bieden."

Volgens Heins is de Cao Postmarkt een bijzondere cao:" We hebben de nadruk gelegd op het zogenoemde ingroeimodel. Arbeidsvoorwaarden primair en secundair zijn anders opgebouwd dan bij posttransporteurs die al jaren de markt in handen hebben. Er is gekozen voor een cao met minimumwaarden. Want, zo vinden wij, die relatieve nieuwkomers als Sandd en Selektmail verdienen wel een eerlijke kans op de postmarkt. Als de marktpositie eenmaal is verworven ontstaat er ruimte voor 'opgepluste' arbeidsvoorwaarden. Wij als vakbond hebben daartoe nu ons steentje bijgedragen. Vervolgens is nu de politiek aan zet. Het beginselakkoord over de liberalisering van de postmarkt, dat er al in april lag, mogen de dames en heren in Den Haag dan naar believen verzilveren."