VVD


13-11-2008

NL Arbodienst over kantooromstandigheden Straatsburg:

Het welbekende Straatsburgcircus is én blijft vele Europeanen (met uitzondering van de Fransen) een doorn in het oog. En terecht! Een geldverslindend fenomeen en niet te verantwoorden richting de belastingbetaler.Vele Europarlementariërs voeren dan ook een permanente campagne om het gebeuren steeds weer aan de orde te stellen.

Zo is er voor de deuren van het EP gekampeerd, zijn er meer dan een miljoen handtekeningen opgehaald, schriftelijke verklaringen opgesteld en ga zo maar door.

Feit is dat deze maandelijkse waanzin in stand wordt gehouden door de Europese regeringsleiders. Alleen zij hebben de formele middelen in handen om het circus te stoppen. Zij zijn echter nog altijd niet bereid om de Fransen tegen zich in het harnas te jagen.

Ironisch genoeg denken veel Europeanen dat we aldaar over gouden kranen en riante sofa's beschikken. Niets is echter minder waar. De kantooromstandigheden leiden tot klachten bij parlementariërs en medewerkers. Begin oktober besloot VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert dan ook de Nederlandse Arbodienst uit te nodigen om de werksituatie ter plekke te beoordelen. En zo geschiedde. Conclusie van de Arbodienst: de beschikbare ruimte is onvoldoende, de mate van ventilatie is onvoldoende, te warm, nader onderzoek naar de kwaliteit van de schoonmaak is gewenst, het verdient aanbeveling de noodverlichting en vluchtwegaanduidingen te integreren in zgn. transparanten en de stoelen zijn onvoldoende instelbaar.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert: "Ik heb inmiddels schriftelijke vragen* ingediend bij de Raad, de lidstaten dus. Het is in feite onderdeel van mijn permanente campagne tegen Straatsburg. Op geen enkele wijze heeft Sarkozy vooralsnog gehoor willen geven aan de oproep vanuit de Europese samenleving om aan deze waanzin een einde te maken. Sterker nog, hij doet er alles aan om het zgn. 'belang' van de parlementaire zetel in Straatsburg te onderstrepen. Hij laat een unieke kans liggen om het imago van de Europese Unie van een positieve 'boost' te voorzien. Tenenkrommend!"


* De schriftelijke vragen zoals ingediend bij de Raad:

Het welbekende Straatsburgcircus is én blijft vele Europeanen een doorn in het oog. En terecht. Een geldverslindend fenomeen en niet te verantwoorden richting de belastingbetaler. Vele Europarlementariërs voeren dan ook een permanente campagne om het gebeuren steeds weer aan de orde te stellen. Zo is er voor de deuren van het EP gekampeerd, zijn er meer dan een miljoen handtekeningen opgehaald, schriftelijke verklaringen opgesteld en ga zo maar door. Feit is dat deze maandelijkse waanzin in stand wordt gehouden door de Europese regeringsleiders. Alleen zij hebben de formele middelen in handen om het circus te stoppen.

Ironisch genoeg denken veel Europeanen dat de
Europarlementariërs aldaar over gouden kranen en riante sofa's beschikken. Niets is echter minder waar. De kantooromstandigheden leiden tot klachten bij parlementariërs en medewerkers. Begin oktober besloot ik dan ook de Nederlandse Arbodienst uit te nodigen om de werksituatie ter plekke te beoordelen. En zo geschiedde. Conclusie van de Arbodienst: de beschikbare ruimte is onvoldoende, de mate van ventilatie is onvoldoende, te warm, nader onderzoek naar de kwaliteit van de schoonmaak is gewenst, het verdient aanbeveling de noodverlichting en vluchtwegaanduidingen te integreren in zgn. transparanten en de stoelen zijn onvoldoende instelbaar. NB: het rapport kan bij mijn kantoor worden opgevraagd.


1. Is de Raad bekend met het feit dat de kantooromstandigheden in Straatsburg (en dan met name in het WIC-gebouw) ronduit slecht zijn? Zo nee, is de Raad bereid kennis te nemen van bovengenoemd rapport?


2. Kan de Raad aangeven of de Franse Arbo-wetgeving dergelijke kantooromstandigheden als 'normaal' beschouwt? Zo nee, kan de Raad aangeven of hij bereid is (incl. tijdpad) dit uit te zoeken? En zo nee, waarom niet?


3. Meer in het algemeen: is de Raad op de hoogte van het feit dat de Straatsburg-zetel bijzonder veel weerstand oproept in de Europese samenleving? Zo nee, kan de Raad aangeven op welke planeet hij de afgelopen jaren gezeten heeft?


4. Kan de Raad in precieze bewoordingen uitleggen op welke wijze de Straatsburg-zetel (incl. een onderbouwing van de kosten) überhaupt nog gerechtvaardigd kan worden richting de Europese belastingbetaler ? Zo nee, waarom niet?


5. Is de huidige Raadsvoorzitter, Frankrijk, bereid de kosten voor de Straatsburg-zetel voor eigen rekening te nemen? Zo nee, waarom niet?


6. Is de Raad bereid om de Straatsburg-zetel te agenderen voor de eerstvolgende Top? Zo nee, waarom niet?


7. Is de Raad het met mij eens dat hij met het negeren van het enorme ongenoegen over de Straatsburg-zetel een unieke kans laat liggen om het imago van de EU een positieve 'boost' te geven? Zo nee, waarom niet?