Inspectie voor de Gezondheidszorg


Informatiebeveiliging ziekenhuizen voldoet niet aan de norm

Toezichthouders CBP en IGZ wijzen op risico's voor zorg en privacy

In een vandaag gepubliceerd onderzoek naar de informatiebeveiliging in ziekenhuizen concluderen het College bescherming persoonsgegevens (CBP) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat geen van de twintig onderzochte ziekenhuizen aan de norm voor informatiebeveiliging voldoet. Zo wordt informatiebeveiliging niet systematisch geregeld, is de verantwoordelijkheid voor de beveiliging onvoldoende ingebed in de organisatie en is de toegang tot patiëntgegevens onvoldoende afgeschermd. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de kwaliteit van de zorg en de privacy van patiënten.

De ziekenhuizen moeten een plan van aanpak opstellen waaruit blijkt hoe en op welke termijn zij wel aan de norm gaan voldoen. Als de inhoud van de plannen van aanpak daartoe aanleiding geeft, zal handhavend worden opgetreden.

Het CBP en de IGZ concluderen in hun onderzoek dat in ziekenhuizen maar zeer beperkt bewustzijn is van de risico´s van onvoldoende informatiebeveiliging. Het merendeel van de ziekenhuizen neemt dan ook te weinig maatregelen om de informatiebeveiliging zeker te stellen. Door patiëntgegevens onvoldoende te beveiligen, ontstaan aanzienlijke risico's voor de zorg aan en de privacy van de patiënt. Zo kan onzorgvuldig omgaan met inloggegevens ertoe leiden dat ongeautoriseerde medewerkers toegang hebben tot privacygevoelige gegevens van patiënten.

Het onderzoeksrapport bevat een praktijkvoorbeeld waarbij meerdere medewerkers die geen behandelrelatie hadden met een patiënt, te weten de voorzitter van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis, zich toegang hadden verschaft tot zijn elektronisch medisch dossier.

Informatiebeveiliging in de zorg betreft zowel het toezichtsdomein van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Om die reden hebben de toezichthouders het onderzoek gezamenlijk uitgevoerd op grond van het samenwerkingsprotocol tussen het CBP en de IGZ. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van de NEN 7510-norm die in 2004 is vastgesteld voor informatiebeveiliging in de zorgsector.

Ga hier naar het rapport 'Informatiebeveiliging in ziekenhuizen voldoet niet aan de norm'.