Akkoord over cao Postverspreiders Sandd en Selekt Mail

13/11/2008 10:17

CNV Publieke Zaak

Gisteravond 12 november is de eerste cao Postverspreiders getekend door de postbedrijven Sandd en Selekt Mail en vakbonden CNV Publieke Zaak, CNV Bedrijvenbond, FNV Bondgenoten en BVPP. De cao gaat in op de dag dat de postmarkt volledig wordt geliberaliseerd.

Onder de nieuwe cao krijgen steeds meer postbezorgers een arbeidsovereenkomst. De bijna 30.000 postbodes werken nu nog op een Overeenkomst van Opdracht. Ze missen hierdoor de rechtbescherming van een arbeidsovereenkomst.

Blij

"CNV Publieke Zaak is blij dat er een einde komt aan de overeenkomst van opdracht op de postmarkt", zegt Inge Bakker, bestuurder van CNV Publieke Zaak. "Juist in een arbeidsintensieve postmarkt, waarin vooral op loon wordt geconcurreerd, is het van belang dat er een bodem in de arbeidsvoorwaarden wordt gelegd".

Ingroeimodel

Arbeidsovereenkomsten en fatsoenlijke beloningen voor postbodes leveren 30 procent meer kosten op voor de werkgevers. Die verhoging kunnen de bedrijven niet in een keer aan. Daarom is er afgesproken dat er binnen zes maanden na de liberalisering een ingroeimodel komt. Dit houdt in dat -rekeninghoudend met de financiële omstandigheden van de bedrijven- de overeenkomst van opdracht wordt verruild voor de arbeidsovereenkomst. Het is op dit moment nog niet duidelijk wanneer de postmarkt wordt geliberaliseerd.





http://www.mijnvakbond.nl