CDA afdeling Gelderland


Stage statenleden in de Week van de Jeugdzorg.

---

In Gelderland hebben veel politici in de Week van de Jeugdzorg stage (3 november 2008) gelopen bij een instelling of organisatie betrokken bij de jeugdzorg. Zo ook de CDA statenleden Ria Aartsen en Jan Haijtink. Zij liepen samen stage bij Rentray in Eefde.

Op maandagochtend 7 uur meldden wij ons bij de poort , om met de groepsleiding mee te lopen bij een groep jongeren die in een gesloten afdeling van Rentray zitten. Na een kort welkom door de locatiemanager gingen we naar de groep.
Het was wel even wennen aan deuren die op slot zitten, want een gesloten groep betekent dat je zeer beperkte bewegingsruimte hebt. In de huiskamers van de groep, één voor de jongens en één voor de meisjes, zijn al een paar jongeren aanwezig, de anderen gaan we wekken. Om 8 uur is het ontbijt.
Ook hier merk je dat de groep elkaar ook af en toe tot de orde roept. Wij lopen mee als ze onder begeleiding naar school worden gebracht. Hier heeft iedereen een individueel onderwijs programma. In de leeftijdsgroep 12 â 17 jaar en in het schoolniveau (praktijkonderwijs â HAVO) zitten grote verschillen.
Na de centrale overdracht, waarbij zakelijke en persoonlijke dingen van de jongeren naar voren worden gebracht, hebben we een gesprek met de locatiemanager en de unit-manager van de groep waar we meelopen. Hier krijgen we inzicht in de behandelmethoden die zeer divers kunnen zijn en steeds meer op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd moeten zijn, ofwel âevidence basedâ.
De discussie die volgt is of alles wel wetenschappelijk onderbouwd moet zijn.
We hebben het over de omslag in de wet op de jeugdzorg, die inhoudt dat jongeren nu ook in de jeugdzorg in een gesloten afdeling kunnen zitten, terwijl dit voorheen alleen in een justitiële jeugdinrichting (JJI) kon.
In dit geval gaat het om jongeren die civielrechtelijk zijn geplaatst, meestal vanwege zeer moeilijk gedrag.
Daarnaast kwamen ook de financiën komen aan de orde; er gaat ruim 150 miljoen euro om per jaar in Gelderland voor de jeugdzorg. Worden die wel goed besteed, is de vraag?
Het meest ontspannen deel van de stage was wel het mee doen aan de les over voeding, die op speelse wijze door de docent gebracht werd. Daarna werd er gewerkt door 3 leerlingen en stagiaires. De opdracht was om een mooi roze marsepeinen varkentje te maken. Daarin waren de CDA statenleden toch duidelijk de mindere van de leerlingen en lieten zich door de jongeren âbijlesâ geven. Deze jongeren krijgen een horeca opleiding en die hopen ze uiteindelijk af te sluiten met het diploma âhoreca âassistentâ, zodat ze daar later mee verder kunnen. Samen werken geeft ook een band merkten wij en dan krijg je iets te horen van een van de jongeren: âAls ik hier niet zou zitten, wat zou er dan toch van mij terecht zijn gekomen?â
Wij gingen hier weg met het gevoel dat het zeer goed is om van heel dichtbij te zien, wat er allemaal in de jeugdzorg gebeurt en waar zowel vanuit de politiek als de zorg nog veel verbeterpunten liggen.

Ria Aartsen en Jan Haijtink
Statenleden

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 13-11-2008