NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Invoering landelijk EPD verbetert informatiebeveiliging ziekenhuizen De invoering van het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) zal de informatiebeveiliging in ziekenhuizen fors verbeteren. Dit stelt de NVZ in reactie op het rapport `informatiebeveiliging in ziekenhuizen voldoet niet aan de norm' dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) vandaag openbaar hebben gemaakt.

Hoewel de NVZ het met de onderzoekers eens is dat ziekenhuizen hun informatiebeveiliging nog verder moeten verbeteren, is zij ervan overtuigd dat ziekenhuizen de veiligheid van patiëntgegevens voor de introductie van het landelijk EPD kunnen garanderen.

De NVZ acht dit haalbaar omdat zij een bewustwordingscampagne rond informatiebeveiliging in ziekenhuizen inzet. Daarnaast heeft zij een startset met normen rond informatiebeveiliging opgesteld waar ziekenhuizen aan moeten voldoen om aansluiting op het landelijk schakelpunt vanwege het EPD mogelijk te maken.Daarnaast hebben zorgverleners bij invoering van het landelijk EPD een unieke zorgverleners identificatie (UZI) pas met een inlogcode waarmee zij een beperkte set van voor hun relevante gegevens kunnen inzien van patiënten waarmee zij een behandelrelatie hebben.

De IGZ en het CBP hebben in het voorjaar van 2007 in 20 ziekenhuizen onderzocht in hoeverre zij voldoen aan de NEN7510 norm. Dit is de norm voor de mate van informatiebeveiliging in de zorg.

Ziekenhuizen vinden niet dat zij nu volledig aan de NEN 7510 kunnen voldoen. Zij willen vooral een evenwicht vinden tussen optimale veiligheid en een werkbare situatie bij het gebruik van patiëntgegevens. Ook spelen de kosten rond informatiebeveiliging een rol. Ziekenhuizen moeten bij de besteding van hun budget steeds prioriteiten stellen. Absolute veiligheid van patiëntgegevens is praktisch en qua kosten niet realiseerbaar en vanwege de aard van de werkzaamheden in ziekenhuizen ook niet wenselijk. Medisch personeel moet in acute situaties snel kunnen blijven handelen.