Hulpverleningsdienst Groningen


Landbouwschuur in Farmsum door brand verwoest

Gepubliceerd: 13 november 2008, 10:02

Woensdagavond laat is brand ontstaan in een grote landbouwschuur aan de Kloosterlaan in Farmsum (gemeente Delfzijl). Om 23.00 uur kwamen meerdere meldingen van de schuurbrand binnen bij de meldkamer brandweer in Groningen.

Bij aankomst van de eerste eenheid van brandweer Delfzijl stond de vrijstaande schuur al van voor tot achter in de brand en was er geen redden meer aan. In verband met de waterwinning werd opgeschaald naar een middelbrand.

De schuur was gevuld met een enorme hoeveelheid stro. Het dak van de schuur bestond uit asbesthoudend materiaal. Gezien de afgelegen locatie van de schuur, heeft de vrijgekomen asbest geen problemen opgeleverd voor de omgeving.

De brandweer had aanvankelijk moeite met de bluswatervoorziening. De sloten in de directe omgeving van de schuur bevatten te weinig water. De brandweer heeft dit opgelost door het groot watertransport in te zetten. Door middel van een dompelpomp werd enkele honderden meters verderop water opgepompt. Met verschillende stralen lagedruk en de inzet van de hoogwerker werd het vuur bestreden.

Inwoners van Borgsweer en omgeving kunnen mogelijk nog enige tijd wat overlast ondervinden van de rook die vrijkomt. De verwachting is dat het nablussen in ieder geval nog donderdag, maar mogelijk zelfs nog enkele dagen gaat duren. Inmiddels heeft het brandweerkorps van Wagenborgen de aflossing verzorgd.

De Kloosterlaan ter hoogte van de schuur en de Warvenweg, tussen de Oosterveldweg en de Kloosterlaan, zullen in ieder geval vandaag nog de hele dag afgesloten zijn voor het verkeer.