Studenten zien toegevoegde waarde bijbaan op middelbare school

13/11/2008 11:11

Kodyo B.V.

Werving studenten voor bijbaan onderwijs groot succes

De werving van studenten ter ondersteuning van docenten in het middelbaar onderwijs, is een groot succes. Begin dit schooljaar meldden honderden middelbare scholen zich met vacatures bij Studelta, intermediair voor studenten in het onderwijs. De organisatie lta was genoodzaakt actief studenten te werven. "Studenten zijn enthousiast en zien het onderwijs als een serieuze optie. Studenten van nu begrijpen eigenlijk direct de meerwaarde van tijdens je studie een paar jaar voor de klas staan. Zowel voor jezelf, als voor de leerlingen." aldus Lieke Kwantes van Studelta.

Direct toegevoegde waarde

Eind oktober startte de actieve werving van studenten, via advertenties maar vooral door studenten persoonlijk te benaderen op de universiteit. De reacties zijn positief. "Laatstejaars universitaire studenten die bijvoorbeeld een exact vak of een taal studeren, zijn direct van toegevoegde waarde zijn in het onderwijs. Zij kunnen dienen als rechterhand van een docent, helpen met het maken en nakijken van toetsen en docenten ondersteunen bij allerlei projecten," aldus Kwantes. Studelta-studenten volgen bovendien het programma 'Talent in Onderwijs' waarin onderwerpen als didactiek, pedagogiek en sociale vaardigheden centraal staan.

Werving

Met name voor exacte vakken als wiskunde en natuurkunde, maar ook voor de talen is op veel middelbare scholen een ernstig tekort aan leerkrachten. Studenten in deze studierichtingen missen juist vaak raakvlak met de praktijk. Voor hen snijdt het mes aan twee kanten. "Studenten realiseren zich dat het nuttig kan zijn om de theorie aan te vullen met praktijkervaring. Je kunt in het onderwijs bovendien goed deeltijd werken, en ook de lesvoorbereiding zijn betaalde uren." Gezien het grote aantal vacatures, en de geografische spreiding van scholen, is een grote hoeveelheid studenten nodig. De wervingsactiviteiten van Studelta gaan dus voorlopig nog door.

Lerarentekort

Het lerarentekort en de kwaliteit van het onderwijs zijn al jaren een bron van zorg voor de overheid. Inmiddels is staatssecretaris van Bijleveld prominent aanwezig in de media met plannen over de inzet van studenten voor de klas. Vooralsnog is Studelta voor scholen het enige initiatief dat studenten werft en begeleidt.





http://www.studelta.nl