Borging van melkwachten

13 nov 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Animal Sciences Group van Wageningen UR heeft de huidige instelwaarden van de borgingsapparatuur op melkkoeltanks, de zogenaamde âmelkwachtâ, geëvalueerd. De huidige melkwachten functioneren goed, maar de wijze van melding van alarmen kan beter. Tevens zijn aanbevelingen opgesteld voor de nieuwe generaties melkwachten. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Technische Commissie Melkwinning (TCM) van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) en gefinancierd door het Productschap Zuivel.

âDe veehouders willen ook buiten het melklokaal gewaarschuwd worden bij alarmen, bijvoorbeeld met een smsâje,â vertelt onderzoekster Judith Verstappen. âBij stroomuitval blijft het geheugen van de melkwacht intact, maar worden verdere metingen en alarmeringen stopgezet. Daarom pleiten we ervoor dat er bij stroomuitval voor langere tijd, langer dan een uur, een alarmmelding komt bij de veehouder, zodat hij of zij snel en adequaat kan handelen.â Een belangrijk punt voor de melkkwaliteit is dat er geen groeiremmende stoffen in de melk zitten. Zowel de zuivelsector als de veehouder wil graag een melding krijgen van antibiotica in de melk, maar dit blijkt helaas nog niet online meetbaar.

Objectief meetinstrument
De melkwacht is voor de veehouder een instrument voor het controleren, registreren en borgen van het totale koelproces, de reiniging en daarmee de kwaliteit van de melkopslag. Voor de zuivelindustrie speelt de melkwacht een belangrijke rol bij het objectief vaststellen of de bewaarcondities van geproduceerde melk zodanig zijn geweest dat de RMO (rijdende melkontvangst) de melk zonder meer kan laden. Bij afwijkingen in het koelproces moet de veehouder een signaal krijgen op basis waarvan hij of zij actie kan ondernemen. Bij ernstige afwijkingen ziet chauffeur van de RMO een âniet ladenâ alarm op de melkwacht. Eind jaren â80 is de eerste melkwacht geïntroduceerd. In die tijd zijn ook de instelwaarden voor de kritische alarmen vastgesteld.

Gratis downloaden
Rapport 156 âBorging van melkwachtenâ kunt u hier gratis downloaden.

Contact
Judith Verstappen
Tel. 0320 - 293 234