Erasmus Universiteit Rotterdam

Erfelijke cholesterolpatiënten onmiddellijk behandelen

British Medical Journal: 80% minder kans op hartinfarct

Patiënten met een erfelijke aanleg voor een hoog cholesterolgehalte zouden onmiddellijk behandeld moeten worden met cholesterolverlagende medicijnen. Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat deze patiënten dan 80% minder kans hebben op het ontstaan van een hartinfarct. De onderzoekers publiceren hun bevindingen deze week in het British Medical Journal.

Eén op de 400 Nederlanders heeft een erfelijk verhoogd cholesterolgehalte. Dit heet familiaire hypercholesterolemie (FH). Patiënten met deze aandoening hebben een extreem verhoogd risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Lang niet al deze patiënten worden daarvoor behandeld met cholesterolverlagende medicijnen. Onderzoekers van het Erasmus MC tonen nu aan dat wanneer dit wel gebeurt, de patiënten 80% minder risico hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Vergelijking van de groep behandelde FH-patiënten met een controlegroep uit de algehele bevolking liet zelfs zien dat het risico vrijwel genormaliseerd is. De hedendaagse behandeling gaat uit van hogere doseringen dan die in het onderzoek. De onderzoekers hopen dan ook dat het effect van behandeling momenteel dus nog groter is.

Deze bevindingen zijn van groot belang voor het dagelijks leven van FH-patiënten. Ten eerste betekent een dergelijke vermindering van het risico op hart- en vaatziekten voor hen een belangrijke verbetering van hun kwaliteit van leven. Daarnaast kan het een positief effect hebben op hun ziektekostenverzekeringspremie. Over het algemeen betalen FH-patiënten daarvoor momenteel hogere premies dan de gemiddelde Nederlander.

Verder benadrukken deze resultaten volgens de onderzoekers het belang van het vroeg opsporen van FH-patiënten, zodat zij tijdig behandeld kunnen worden. Deze opsporing gebeurt in Nederland door de Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie (STOEH). De kosten-baten verhouding van de opsporing zal vele malen gunstiger zijn dan voorheen werd verondersteld.

Het Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De NFU is een samenwerkingsverband van de acht universitair medische centra (UMC's) in Nederland en heeft als algemene doelstelling het behartigen van de gezamenlijke belangen van de UMC's. Andere UMC's die deel uitmaken van de NFU zijn het AMC, azM, LUMC, UMCG, UMC St Radboud, UMC Utrecht en VUmc. In totaal zijn 60.000 medewerkers verbonden aan de acht UMC's.