VVD


13-11-2008

Stofkam door postennetwerk Buitenlandse Zaken

VVD-woordvoerder Hans van Baalen wil dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken het netwerk van ambassades, vertegenwoordigingen en consulaten doorlicht.

Op basis van de Nederlandse politieke en economische belangen moet worden besloten of posten kunnen worden opgeheven, kunnen worden verkleind of moeten worden versterkt. Soms zal Nederland met andere EU- of Benelux-landen van een gemeenschappelijke ambassade gebruik kunnen maken. Ook reizende ambassadeurs kunnen taken van vaste ambassadeurs overnemen. Ambassades die eigenlijk alleen voor de hulprelatie in stand worden gehouden dienen voor het volle pond door de minister voor Ontwikkelingssamenwerking betaald te worden. Van Baalen wil geen operatie "botte bijl" maar een operatie "stofkam". Tevens vind Van Baalen het verstandig dat Buitenlandse Zaken het postennetwerk ook openstelt voor ambtenaren van andere departementen en managers uit het bedrijfsleven. Kwaliteit, ervaring en vers bloed moeten elkaar in het nationale belang versterken in die landen die er voor Nederland toe doen.

Hiernaast bepleitte Van Baalen nauwe samenwerking met de VS op het gebied van de bestrijding van het internationaal terrorisme. Nederland moet haar kennis omtrent terrorismebestrijding binnen de kaders van het internationale recht met de VS delen. Nederland moet Indonesië steunen bij het van de zwarte EU-lijst halen van o.a. Garuda Indonesia. Nu de betrekkingen tussen China en Taiwan ontdooien, dient Nederland in EU-kader er bij China op aan te dringen dat Beijing haar op Taiwan gerichte raketten ontmantelt. De president van Taiwan en diens ministers moeten vrij kunnen reizen. Nu een vertegenwoordiger van Beijing president Ma heeft bezocht is er geen enkele reden de jonge Taiwanese democratie reisbeperkingen op te leggen. Dat geldt ook ten aanzien van Taiwanese deelname aan de
Wereldgezondheidsorganisatie. De VVD wil onverminderde steun aan Israël bij het beschermen van haar burgers. De banden met de Oekraïne en Georgië moeten zowel in het kader van de NAVO als in het kader van het Europees Nabuurschapsprogramma worden aangehaald.

Woensdag 12 november 2008