Gemeente Den Haag

Stem voor droge voeten, veilige dijken en schoon water

Vandaag, 13 november zijn de verkiezingen voor de waterschappen begonnen. Inwoners in de gemeente Den Haag kunnen hun stem uitbrengen op een kandidaat van het Hoogheemraadschap van Delfland. Aan de verkiezing doen dertien partijen mee die allen strijden om de gunst van de 859.257 kiezers in Delfland.

Kaplaarzen voor droge voeten!. De waterschappen hebben een belangrijke taak in ons land. Ze zorgen voor droge voeten, schoon water en veilige waterkeringen. Concreet betekent dit dat waterschappen verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van dijken en andere (zee)waterkeringen, de aan-, afvoer en berging van water, het zuiveren van afvalwater en het zorgen voor schoon oppervlaktewater. Daarnaast dragen enkele waterschappen de zorg voor een aantal vaar- en verkeerswegen.

Wie belang heeft bij het werk van een waterschap betaalt belasting, maar mag ook meebeslissen over de besteding van dat geld. Dat kan nu door te stemmen.

Bestuur
Het bestuur van Delfland en van andere waterschappen lijkt veel op dat van een gemeente. Aan het hoofd ervan staat de dijkgraaf. De dijkgraaf wordt net als een burgemeester benoemd door de Kroon. De Verenigde Vergadering (VV) is het gekozen algemeen bestuur van Delfland, te vergelijken met een gemeenteraad.

De 30 leden van dit algemeen bestuur worden gekozen voor een periode van vier jaar.
Zij kiezen uit eigen kring een aantal bestuursleden om zitting te nemen in het dagelijks bestuur. Bij deze waterschapverkiezing zijn er 21 VV zetels te verdelen.

Stem nu
Als het goed is, heeft de post uw stempakket met daarin uw stembiljet al bij u thuisbezorgd. Doe uw ingevulde stembiljet op de post. Het moet uiterlijk dinsdag 25 november om 12.00 uur binnen zijn. Laat uw stem niet verloren gaan en wacht niet tot de laatste dag met het posten van uw stembiljet. Een postzegel is niet nodig. Op maandag 17 november nog niets ontvangen? Bel dan 0900 - 0119 (gratis).

Stem geldig
Uw stembiljet is op naam gesteld. Zorg dat u uw stembiljet niet verwisselt met dat van uw huisgenoten. Als dat gebeurt, zijn de stemmen van alle betrokkenen ongeldig. Lees de instructies op het stembiljet en kleur twee vakjes in: één bij een partij en één bij een kandidaat van die partij. Gebruik een zwart of blauw schrijvende pen en blijf binnen de lijnen. Vergeet niet in de eerste kolom uw geboortejaar in te vullen.

Raadpleeg www.waterschapsverkiezingendelfland.nl voor meer informatie over de partijen, de kandidaten en het werk van het waterschap.