Gemeente Den Haag

Wegwijzer WO II bij Haags Gemeentearchief

Veel onderzoekers komen met vragen over de Tweede Wereldoorlog in Den Haag bij het Haags Gemeentearchief (HGA). Om de beschikbare informatie snel te kunnen vinden is een wegwijzer over deze periode uitgebracht die digitaal beschikbaar is.

Waar vind ik informatie over de evacuatie van Scheveningen tijdens de Tweede Wereldoorlog? Wat gebeurde er in de Koninklijke Schouwburg tijdens de bezetting? Wat is er aan gegevens bewaard gebleven over de aanleg van de Atlantikwall? Wat hebben de puinduinen van Kijkduin met de oorlog te maken? Joodse kinderen moesten naar een school in de binnenstad. Is daarover informatie te vinden? Mijn school en mijn sportclub moesten op last van de Duitse bezetter verdwijnen. Heeft het Haags Gemeentearchief informatie hierover?. Het zijn zo maar een aantal vragen die gesteld worden aan het Haagse Gemeentearchief. (HGA).

Dit jaar namen het Nationaal Archief en Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) het besluit om in Nederland het project Wegwijzer Archieven van de Tweede Wereldoorlog te starten. Het doel is een digitale wegwijzer van de bij Nederlandse archiefinstellingen aanwezige archieven en collecties te maken. Aan dit project nemen vele Nederlandse archiefinstellingen deel. Ook bij het Haags Gemeentearchief zijn de archieven en collecties (bibliotheek en affiches) doorgenomen, met als resultaat een uitgebreide Wegwijzer voor iedereen met vragen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Den Haag.

Wegwijzer Tweede Wereldoorlog