Nieuwe zorgpolissen op kiesBeter.nl

13/11/2008 11:22

RIVM

Sinds vandaag staan de nieuwe zorgpolissen voor 2009 op kiesBeter.nl. Op deze onafhankelijke site kan iedereen de nieuwe polis van zijn verzekeraar vergelijken met de huidige. De site geeft aan, voor welke soorten zorgkosten er iets verandert. Wie een overstap overweegt kan gaan vergelijken met andere polissen en verzekeraars. Opzeggen van de huidige polis moet vóór 1 januari. Tot 1 februari 2009 kan men zich dan aanmelden bij de nieuwe verzekeraar.

Het basispakket verandert op een aantal punten. Zo verdwijnt de eigen bijdrage voor psychotherapie en worden de diagnose en behandeling van ernstige dyslexie aan het basispakket toegevoegd. Deze veranderingen gelden voor iedereen. Maar verzekeraars wijzigen vaak ook de voorwaarden van hun aanvullende verzekeringen.

Waarop letten

Waar mensen op zouden moeten letten bij het vergelijken van polissen hangt af van hun situatie. KiesBeter.nl helpt door voor verschillende leeftijdsgroepen en enkele chronische ziekten te laten zien, welke vergoedingen vooral van belang zijn. Vorig jaar zagen we dat mensen die polissen vergelijken met name letten op fysiotherapie (69%), tandzorg (65%) en brillen en contactlenzen (54%). Die percentages verschillen overigens duidelijk per leeftijdscategorie. Zo letten jonge mensen op anticonceptie of kraamzorg, terwijl ouderen meer geïnteresseerd zijn in brillen en fysiotherapie. Wie op zoek is naar de dekking voor heel specifieke kosten kan die eenvoudig vinden door de betreffende aandoening of een ander trefwoord op te geven.

Servicescores

Op kiesBeter.nl kunnen de servicescores van verzekeraars worden vergeleken. Deze scores geven de ervaringen weer van klanten met hun eigen verzekeraar op verschillende aspecten, zoals de telefonische bereikbaarheid van de klantenservice en de afhandeling van rekeningen. De scores komen uit de CQ-index Zorg en Zorgverzekering, een onderzoek dat het NIVEL in samenwerking met het Centrum Klantervaring Zorg heeft uitgevoerd en dat vandaag wordt gepubliceerd.

Collectieve kortingen en machtigingen

De site bevat informatie over collectieve kortingen voor verenigingen en patiëntenorganisaties. Ook het machtigingenbeleid van verzekeraars kan worden vergeleken. Dat wil zeggen: voor welke zorgkosten vooraf toestemming nodig is van de verzekeraar om ze vergoed te krijgen, zoals voor plastische chirurgie, of sommige hulpmiddelen en medicijnen.

KiesBeter.nl

KiesBeter.nl biedt onafhankelijke informatie over zorg en gezondheid. Op de site kunnen zorgpolissen, maar ook ziekenhuizen en andere instellingen worden vergeleken. Het is een product van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en wordt ontwikkeld in samenwerking met vele andere organisaties in de zorg.





http://www.rivm.nl




Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu