Gemeente Soest

.

De politie waarschuwt voor insluipingen in woningen

13 november

De politie waarschuwt voor insluipingen in woningen in de gemeente Soest. Vanaf medio september signaleert de politie een toename van het aantal insluipingen door de gehele gemeente.

De insluipingen vonden plaats op de Klarinet, de Plasweg, het Kerkpad NZ, de Waldeck Pyrmontlaan, de Heideweg, de Verlengde Talmalaan en de Veenbesstraat. In vrijwel alle gevallen kwam(en) de verdachte(n) binnen via een niet afgesloten achter- of keukendeur en was de bewoner niet in de onmiddellijke nabijheid. De verdachte(n) heeft/hebben het vooral gemunt op laptops, mobiele telefoons, portemonnees of andere waardevolle luxe goederen zoals horloges.

De melding van de Veenbesstraat, dat plaatsvond op 6 november rond 11.30 uur, onderscheidt zich hiervan omdat er min of meer sprake was van een babbeltruc. Van de vrouw die zich hierbij naar binnen kletste bij een 81-jarige inwoonster is een signalement bekend:
* vrouw, ongeveer 40 jaar oud, 1.60/1.65 meter lang, gekleed in lange donkere leren jas. Zij sprak gebrekkig Nederlands.

Wat kunnen inwoners tegen insluipingen doen?

Door alert en waakzaam te zijn, kunnen zij een bijdrage leveren. De gelegenheid maakt nog heel vaak de dief en niet alleen in een periode met aanhoudend mooi weer. In de najaarsperiode gaan veel mensen aan de slag in de tuin rond het huis en laat men bij die gelegenheid vaak de achter-, keuken, of tuindeur open.

Let er op dat als u een boodschap doet of op de eerste verdieping gaat stofzuigen, alle ramen en deuren, zeker op de begane grond, goed en deugdelijk afsluit!

Verdachte situatie: bel alarmnummer 112

Zien inwoners iets vreemds of verdachts, let dan op het signalement van de persoon, bijzondere kledingkenmerken, eventueel vervoermiddel (kleur, merk, type, kenteken) en bel het alarmnummer 112. Deze informatie is van groot belang voor de vaststelling van de identiteit van verdachten.

Voor de opsporing is het ook erg belangrijk om verdachte situaties snel te melden want de mogelijkheid van een aanhouding op heterdaad neemt zichtbaar toe!

Mochten inwoners in verband met bovenstaande insluipingen informatie hebben die voor de politie van belang kan zijn bij de opsporing dan verzoeken wij u hierover contact op te nemen met de politie Eemland noord via het telefoonnummer 0900-8844.