Gemeente Leidschendam-Voorburg


Eenmalige extra uitkering voor inwoners met laag inkomen

13 november 2008 - Gemeenten geven inwoners met een laag inkomen in december een eenmalige extra uitkering. Dat heeft de Tweede Kamer begin dit jaar besloten. De Tweede Kamer wil meer aandacht voor de financiële positie van mensen met de laagste inkomens. Alle huishoudens die rondkomen van een inkomen tot 120% van het sociaal minumum, krijgen daarom eenmalig extra ondersteuning.

Een groot deel van de groep die voor de uitkering in eenmerking komt, is al bekend bij de gemeente:

* inwoners die een WWB-, IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen;
* deelnemers aan de collectieve ziektekostenverzekering van de gemeente;

* houders van een Ooievaarspas en

* mensen die gebruikmaken van de voedselbank of stichting Buren.

Deze huishoudens ontvangen van de gemeente in december automatisch de uitkering van 50 euro.

Ook voor u?
Er zijn ook andere huishoudens die leven van 120% van het sociaal minimum. De gemeente weet echter niet wie dat zijn. Als u denkt dat u in aanmerking komt voor de eenmalige uitkering, dan kunt u dat aan de gemeente laten weten via telefoonnummer 14 070. U ontvangt dan een kort aanvraagformulier.

U moet uw aanvraag uiterlijk 31 december 2008 indienen, samen met een kopie van uw paspoort of identiteitskaart. Als u uw aanvraag indient voor 10 december 2008, dan krijgt u de uitkering nog in december. Dient u de aanvraag in na 10 december 2008, dan krijgt u de uitkering in januari.

Er zijn enkele voorwaarden aan de eenmalige uitkering Uw netto-inkomen van oktober 2008 geldt als uitgangspunt. Dat mag niet hoger zijn dan 120% van de bijstandsnorm die voor u geldt. U moet 18 jaar of ouder zijn. Studenten komen niet in aanmerking voor deze regeling. Ook mensen die in een inrichting verblijven, of in een verzorgingshuis, verpleeghuis of woonzorgcentrum kunnen geen gebruikmaken van de uitkering.

De eenmalige uitkering wordt niet aangemerkt als inkomen. Daarom telt de uitkering niet mee bij het vaststellen van de hoogte van onder meer de huurtoeslag en zorgtoeslag.

Als achteraf blijkt dat een huishouden niet in aanmerking kwam voor de uitkering, dan kan zij worden teruggevorderd.