D66

Minister-president maakt pas op de plaats

13 november 2008

De Eerste Kamer heeft gisteren gedebatteerd over de positie van de minister-president. Dit debat is ontstaan tijdens de behandeling van het wetsvoorstel Financieel Statuut Koninklijk Huis. Het wetsvoorstel heeft als doel de kosten van het Koninklijk Huis meer transparant te maken.

Declaraties kosten Koninklijk Huis

De wet schrijft voor dat de declaraties van de kosten door middel van de `tussenkomst' van de minister-president naar de verschillende betrokken ministeries worden gestuurd. Premier Balkende gaf eerder aan in de Tweede Kamer dat hij op grond daarvan vanuit zijn eindverantwoordelijkheid ministers aanwijzingen kan geven. D66-senator Hans Engels plaatste grote vraagtekens bij de staatsrechtelijke houdbaarheid van de verklaring van de premier.

Toekomstige rol Minister-president

In Nederland is de minister-president immers de eerste onder zijn gelijken (primus inter pares) en niet de baas over de ministers. Tijdens het debat verzekerde premier Balkenende de Kamer dat hij geen bevoegdheidsuitbreiding beoogt en dat de termen eindverantwoordelijkheid en aanwijzingen slechts een interne, administratieve betekenis hebben. Hans Engels heeft de premier gevraagd een verkennend debat te agenderen over de toekomstige rol en aanstellingswijze van de minister-president.

Paleis op de Dam

Desgevraagd bevestigde de premier nog dat het opnemen van het Paleis op de Dam in de wet niet tot een verandering in het huidige gebruik van het paleis leidt en ook geen belemmering vormt om het gebruik ten behoeve van Amsterdamse bevolking te verruimen. * Lees hier de gehele bijdrage