Gemeente Bussum

Voetbalclubs tegen riskant alcohol gebruik
logo_te_vroeg600px.jpg

Op maandag 3 november j.l. tekenden o.a. de Bussumse voetbalclubs BFC en SDO, als `vooroplopers', met de gemeente Bussum een convenant met maatregelen om riskant alcoholgebruik tegen te gaan.

Wethouder Herman Schoon: "De sportvereniging komt de wettelijke verplichtingen voor 100% na, toont daarmee verantwoord alcoholgedrag en wijst ouders op hun verantwoordelijkheid. Daartegenover staat dat de gemeente positieve PR en gratis diensten voor de club levert. Denk hierbij aan een gratis IVA-training (IVA = Instructie Verantwoord Alcoholschenken), advies over alcoholbeleid en het uitloven van een prijs voor de vereniging die een actief, helder of origineel alcoholbeleid hanteert". Tijdens deze bijeenkomst startte het Trimbosinstituut in sporthal Kerkelanden in Hilversum de landelijke campagne voor het verantwoord alcoholgebruik in sportkantines.

Regionale campagne tegen riskant alcoholgedrag jeugd

Als onderdeel van een landelijke campagne voert in Gooi -en Vechtstreek een regionale stuurgroep het project "Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik van jongeren in Gooi -en Vechtstreek" uit. In het project werken gemeenten, politie, Jellinek, GGD, Symfora en het Trimbos-instituut samen. Centraal binnen het project staat het introduceren en verstevigen van de norm `Geen alcohol voor je 16de jaar'.

Integrale aanpak

Wethouder Herman Schoon: "Het gaat hierbij om een integrale aanpak. Activiteiten zijn niet alleen gericht op jongeren, maar ook op de verstrekkers: ouders, horeca, supermarkten, sportkantines en scholen. Bovendien gaat het niet alleen om voorlichting, maar ook om regelgeving en handhaving. Ik ben bestuurlijk trekker van de actie in de richting van sporkantines. Het Trimbos-instituut ondersteunt deze beweging landelijk met uitvoering van een campagne binnen sportverenigingen. Deze actie wordt o.a. gesteund door de grotere sportbonden, het NOC-NSF en het ministerie van VWS. In 2007 is een onderzoek onder sportverenigingen in de Gooi en Vechtstreek uitgevoerd. Hieruit bleek dat de naleving van de Drank-en Horecawet in sportkantines beter kan".

Vragen
Voor vragen over het project Samen aan de slag tegen riskant alcoholgebruik jeugd in de Gooi & Vechtstreek kunt u contact opnemen met medewerker Gert- Jan Vreeke van de gemeente Bussum (6928704).