Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


12 nov 2008

Presentatie publicatie `Criminaliteit en rechtshandhaving 2007'

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum van het ministerie van Justitie (WODC) presenteerden vandaag het rapport `Criminaliteit en rechtshandhaving 2007'. De publicatie is een statistisch naslagwerk op het gebied van de strafrechtsketen.

`Criminaliteit en rechtshandhaving 2007' geeft, net als eerdere edities, een beeld van de cijfermatige ontwikkelingen in de criminaliteit, opsporing, vervolging, berechting en tenuitvoerlegging van opgelegde straffen. De publicatie bevat geen informatie over overtredingen, alleen over misdrijven.

De beschrijvingen blijven beperkt tot de grove
criminaliteitscategorieën, zoals vermogensmisdrijven, geweldsmisdrijven en vernielingen. In het hoofdstuk 'Capita selecta' wordt een aantal specifieke vormen van criminaliteit (overvalcriminaliteit, heling, discriminatie en huiselijk geweld) nader belicht.

De opgenomen informatie is ontleend aan databases, onderzoeksrapporten en jaarverslagen. Om criminaliteit in historisch perspectief te plaatsen worden in sommige gevallen ontwikkelingen beschreven van 1980 tot 2007.