Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering uitgereikt, expertisecentrum van start

De Amsterdamse deelgemeente Slotervaart heeft de eerste Gemeenteprijs Polarisatie en Radicalisering gewonnen. Minister Ter Horst heeft de prijs van 15.000 euro en een kunstwerk vandaag uitgereikt. Verder heeft zij een landelijk expertisecentrum Nuansa voor polarisatie en radicalisering gestart om de lokale aanpak te ondersteunen.

De prijswinnende aanpak van polarisatie en radicalisering in Slotervaart noemt de jury uiterst professioneel en effectief. Centraal staat het stimuleren en bevorderen van zelfkritiek en het leren omgaan met kritiek. Verder komen respect en tolerantie voor gelovigen en niet-gelovigen aan bod. Maar ook begrip voor mensen die pijn voelen omdat hun stad of wijk in relatief korte tijd ingrijpend is veranderd. In het bijzonder wordt aandacht gegeven aan het voorkomen van polarisatie en radicalisering door aandacht te besteden aan de worsteling van jongeren rond identiteitsvorming die kan leiden tot isolement en radicalisering. Veel elementen uit de aanpak van Slotervaart zijn ook in andere steden toe te passen.

Expertisecentrum Nuansa

Minister Ter Horst heeft vandaag ook het expertisecentrum Nuansa van start laten gaan. Dit is geen nieuw gebouw, maar bestaat uit adviseurs met kennis over polarisatie en radicalisering die de lokale aanpak kunnen ondersteunen. Daarbij gaat het niet alleen over extremisme, maar juist ook om eerdere stadia van polarisatie. Denk hierbij aan (interetnische) spanningen, incidenten met jongerengroepen en conflicten tussen bevolkingsgroepen. Nuansa verstrekt informatie over alle typen radicalisering en polarisatie, zoals vanuit extreem links en rechts, islamistisch radicalisme en dierenrechtenactivisme. Vooral gemeenten, wijkagenten, leraren en jeugd- en jongerenwerkers kunnen een beroep doen op de kennis van het centrum, maar ook ouders en jongeren zelf. Ook zorgt Nuansa ervoor dat de ervaringen in de ene gemeente of beroepsgroep beschikbaar komen voor de andere, zodat niet overal opnieuw het wiel uitgevonden hoeft te worden. Nuansa zal dit doen op verschillende manieren: het organiseren van trainingen, het verspreiden van kennis, beschikbaar zijn voor vragen, het publiceren van ervaringen en plannen.

Nuansa is bereikbaar via www.nuansa.nl.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed