Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


13 nov 2008

Eerste volledige bbl-opleiding van start

Zes leerlingen zijn maandag begonnen aan de beroepsopleiding betonboorder bij BGA-Nederland in Boxtel. Hiermee zijn zij de eersten die via een volledige bbl-opleiding het beroep leren uitoefenen.

Het afgelopen jaar hebben Fundeon, BGA-Nederland, het Radius College en brancheorganisatie Boorinfo hard gewerkt om de opleidingsstructuur en de leermiddelen voor de nieuwe opleiding op niveau 3 te maken. De leerlingen werken bij bedrijven die door Fundeon, het kenniscentrum voor de bouw en infra, erkend zijn als leerbedrijf voor de opleiding betonboren.

Tot op heden leerden betonboorders het vak volledig in de praktijk. Door de opleiding verwacht de branche dat de nieuwe vakkrachten de praktische en theoretische vaardigheden beter onder de knie krijgen. Manon Bertens van BGA-Nederland: Vier dagen per maand volgen de leerlingen, afkomstig uit heel het land, een intensief traject. Bertens is enthousiast over het aantal aanmeldingen. Zes leerlingen voor deze compleet nieuwe opleiding, is meer dan we hadden verwacht. We hopen dat de drempel voor bedrijven steeds lager wordt om zich aan te melden.

BGA-Nederland geeft de driejarige opleiding volgens de structuur en de leermiddelen die in nauw contact met de bedrijfstak zijn ontwikkeld. De opleiding bestaat uit drie branchecertificaten die elk bestaan uit meerdere herkenbare beroepssituaties, weet projectleider van Fundeon Teun van den Beukel. We hebben gekozen voor een praktische invulling, waarin de leerlingen leren boren, zagen en verankeren. De ene leerling doorloopt het traject sneller dan de andere. Hoe snel iemand gaat, is afhankelijk van eerder opgedane kennis en het gevoel voor het vak. Mede door de begeleiding van drie ervaren coaches afkomstig uit de betonboordersbranche, zorgt de opleiding dat de kwaliteit en de veiligheid in het beroep fors wordt verhoogd.


* verschillende data 2008 en 2009
Wegwijs in de wereld van creatieve technologie in educatie

* 11, 18 en 25-11-2008
Managementcolleges Bedrijfsvoering in het Onderwijs

* 13-11-2008
Voorlichtingsbijeenkomst NiME-Masters in Educatie