Partij van de Arbeid

Ikwilgeenbloedmobieltje.nl

13-11-2008 12:01

PvdA Tweede-Kamerlid Martijn van Dam heeft vandaag de online petitie ikwilgeenbloedmobieltje.nl geopend. De PvdA neemt hiermee stelling tegen fabrikanten van mobiele telefoons die gebruik maken van Congolees koltan of cassiteriet en wil een wereldwijde handelsstop op grondstoffen die conflicten aanjagen.

Eén van de Congolese grondstoffen wordt massaal in mobiele telefoons verwerkt: koltan. Deze grondstof ligt in Oost-Congo voor het oprapen, terwijl er in andere landen op grote diepte naar gegraven moet worden. Het merendeel van het gebruikte koltan in de wereld komt dan ook uit Congo. Via diverse Aziatische bedrijven worden componenten voor mobiele telefoons aan de bekende fabrikanten van mobiele telefoons doorverkocht. Deze bekende fabrikanten zijn niet allemaal even open over de afkomst van de koltan in hun mobiele telefoons.

In uw mobiele telefoon kan dus koltan uit Congo zitten! Daarmee heeft ook de productie van uw mobieltje mogelijk een rol gespeeld bij het op gang houden van de al langer durende oorlogen in Oost-Congo.

Martijn van Dam is daarom deze online petitie gestart. Met de opgehaalde 'handtekeningen' gaat hij op 1 december aan de grootste producenten van mobieltjes vragen om een garantie dat hun telefoons geen koltan uit Congo bevatten.

Teken de petitie >