Ingezonden persbericht


Persbericht
Leidschendam, 13 november 2008

Campagne voor veilig en efficiënt pinnen in winkels slaat aan

Het Platform Detailhandel Nederland spant zich al jaren in voor het bevorderen van pinnen in de winkel. Na verschillende geslaagde initiatieven om het betalingsverkeer voor winkeliers goedkoper te maken, werkt het Platform Detailhandel Nederland nu mee aan de promotiecampagne Klein bedrag? PINnen mag!. Deze campagne blijkt een groot succes: in september 2008 werden voor de supermarktbranche bijna 15% meer pinbetalingen geregistreerd dan een jaar geleden. Deze trend zette zich in oktober voort.

Het Platform Detailhandel Nederland bevordert via de stichting Bevorderen Efficiënt Betalen een goedkoper pinverkeer voor winkeliers én consumenten. Zo zijn er voor ondernemers goedkope all-in pinpakketten ontwikkeld, wordt voorlichting gegeven over besparingen op kosten in de winkel voor pinnen en consumenten worden gevraagd zoveel mogelijk betalingen met hun pinpas af te rekenen. Hiervoor is samen met Currence (merkeigenaar van PIN) de actie Klein bedrag? PINnen mag! gestart.

Doel van al deze acties is het bevorderen van een veilig en maatschappelijk efficiënt betalingsverkeer. Contant geld is immers een steeds grotere kostenpost in de winkel en veroorzaakt ook veel onveiligheid en leed in de Nederlandse winkels. Het aantal gewelddadige overvallen op winkels neemt toe, er is een forse toename van vals geld (+25%) , en consumenten worden steeds vaker slachtoffer van zakkenrollers (+20%).

Meer pinnen levert ook een kostenvoordeel op voor winkeliers. Uit onderzoek blijkt dat de kosten van contante betalingen en pinnen voor winkeliers inmiddels vrijwel gelijk zijn. Elke extra pintransactie is vervolgens voordeliger, dan een extra contante transactie. Dit komt doordat de vaste kosten van contant per transactie hoger zijn. Berekeningen voor individuele winkeliers maken duidelijk dat zij flink kunnen besparen door pinnen te stimuleren. De hoogte van de besparingen verschilt uiteraard per winkelier.

Op basis van bovenstaande informatie adviseert het Platform Detailhandel Nederland de winkeliers het pinnen in de winkel verder te stimuleren om zo een veilig en efficiënt betalingsverkeer in Nederland te bevorderen voor iedereen. Gratis promotiemateriaal voor pinnen kunnen zij bestellen via www.pin.nl. Aan consumenten wordt gevraagd zoveel mogelijk hun pinpas te gebruiken, ook voor lage bedragen.

----------
Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.