Universiteit van Amsterdam

Eredoctoraten UvA voor malaria-expert Nick White en wiskundig econoom William Brock

De Universiteit van Amsterdam (UvA) verleent eredoctoraten aan de Britse malariadeskundige Nick White en de Amerikaanse wiskundig econoom William Brock. Prof. Nick White, hoogleraar Tropische geneeskunde in Oxford en Bangkok, verricht baanbrekend werk op het terrein van malariabestrijding. Hij legde de theoretische basis voor de combinatietherapie gebaseerd op artemisinine en zette zich - ondanks aanvankelijke scepsis en soms tegenstand - in om deze behandeling beschikbaar te krijgen waar nodig. Prof. William Brock, hoogleraar Economie aan de University of Wisconsin (Madison, VS), is een van de pioniers in de toepassing van complexiteitsonderzoek in de economische wetenschap. Zijn werk heeft geleid tot een nieuwe interdisciplinaire aanpak en is van groot belang voor het management van complexe ecosystemen. De eredoctoraten worden uitgereikt tijdens de viering van de Dies Natalis van de UvA op donderdag 8 januari 2009.

Prof. Nick J. White (1951), hoogleraar Tropische geneeskunde in Oxford en Bangkok, is een van de meest vooraanstaande onderzoekers op het gebied van malaria. White werkt sinds het begin van de jaren tachtig in Zuidoost-Azië, voornamelijk in Thailand en Vietnam. Hij was jarenlang directeur van het Wellcome-Oxford-Mahidol Research Programme on Tropical Medicine, dat onder zijn leiding uitgroeide tot een van de belangrijkste onderzoekscentra op het gebied van infectieziekten in ontwikkelingslanden. White heeft de basis gelegd voor de wetenschappelijke benadering van de behandeling van malaria. Tot de jaren tachtig van de vorige eeuw was de behandeling voornamelijk gebaseerd op trial and error. White zorgde voor verandering door de introductie van farmacokinetiek en farmacodynamiek. Hij was een drijvende kracht achter de bestudering van de uit China afkomstige nieuwe geneesmiddelen tegen malaria, artemisininepreparaten, en zette zich in om kennis over deze preparaten wereldwijd te verspreiden. De combinatietherapie op basis van artemisinine wordt - mede door White's inspanningen - tegenwoordig ook door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en Roll Back Malaria (RBM) als de standaardbehandeling van malaria beschouwd. White heeft zich ook met andere volksziekten beziggehouden, waaronder melioidose, (buik)tyfus, tetanus en tuberculose. Ook met betrekking tot deze aandoeningen leverde hij belangrijke bijdragen aan de epidemiologie, pathofysiologie, kliniek en behandeling. White streeft naar het op grote schaal en goedkoop ter beschikking stellen van geneesmiddelen in gebieden waar de sterfte aan malaria hoog is en de bevolking niet de financiële middelen heeft om levensreddende medicamenten aan te schaffen.

Erepromotor is prof. dr. Piet Kager, hoogleraar Tropische geneeskunde.

Prof. William A. Brock (1941), hoogleraar Economie aan de University of Wisconsin (Madison, Verenigde Staten), leverde als wiskundig econoom als een van de eersten fundamentele bijdragen aan de theorie van complexe niet-lineaire systemen en de toepassing daarvan in de economische wetenschap. Midden jaren tachtig was Brock een van de pioniers in het zoeken naar deterministische chaos in beurskoersen en macro-economische tijdreeksen. Een ingewikkelde zoektocht omdat, in tegenstelling tot natuurkundige systemen, economische systemen altijd onderhevig zijn aan storingen van buitenaf. Om systemen met ruis te kunnen onderzoeken ontwikkelde hij de zogeheten BDS-toets (genoemd naar Brock-Dechert-Scheinkman), tegenwoordig een van de standaardtoetsen voor niet-lineaire structuur in statistische softwarepakketten. Brocks modellen - waarin hij de economie ziet als een complex systeem met lokale interactie tussen consumenten, bedrijven en investeerders - zijn geïnspireerd door modellen uit de fysica. Brock is sinds het eind van de jaren negentig nauw betrokken bij de 'Resilience Alliance', een internationaal wetenschappelijk netwerk van vooraanstaande ecologen en economen dat zich richt op het onderzoeken en beheersen van complexe economische-ecologische systemen. In dit netwerk speelt Brock een belangrijke rol bij het in kaart brengen van sociaal-economische aspecten die een rol spelen bij het management en het beheer van complexe ecosystemen. Een goede afweging van economische versus ecologische belangen is cruciaal bij het beheersen van mogelijk catastrofale en onomkeerbare transities in complexe ecosystemen zoals ondiepe meren of de atmosfeer.

Erepromotor is prof. dr. Cars Hommes, hoogleraar Economische dynamica.