Ingezonden persbericht


TNT Persbericht

Akkoord arbeidsvoorwaarden in de postsector nog steeds boterzacht

Amsterdam, 13 november 2008 - TNT Post kan zich niet vinden in het akkoord dat vandaag door Sandd, Duitse Post en een aantal vakbonden is gesloten over arbeidsvoorwaarden in de postsector. Het bereikte akkoord - waar noch TNT Post noch Netwerk VSP bij de totstandkoming zijn betrokken - is, net als het eerder afgesloten beginselakkoord van 24 april 2008, boterzacht en biedt onvoldoende basis voor solide arbeidsvoorwaarden. TNT Post en dochter Netwerk VSP en de vakbond met de meeste leden in de postsector, ABVAKABO ondersteunen dit akkoord derhalve niet.

Harry Koorstra, lid van de Raad van Bestuur van TNT, verantwoordelijk voor de maildivisie: "Het doel moet zijn te komen tot eerlijke arbeidsvoorwaarden in de hele postsector. Daarbij hoort een fatsoenlijke bodem. Vorige keer is dat de partijen die nu om de tafel zitten niet gelukt. Het akkoord dat werd gesloten was boterzacht en is door Staatssecretaris Heemskerk naar de prullenbak verwezen. Het beginselakkoord van april 2008 is integraal overgenomen in het CAO akkoord en is dus geen enkele verbetering. De politiek kan hier in onze ogen niet mee akkoord gaan. TNT Post heeft voorafgaand aan ondertekening van dit akkoord alle partijen al opgeroepen om alsnog aan tafel te zitten om tot een goed akkoord te komen, dat door alle betrokken partijen kan worden ondertekend."

Bernard de Vries, voorzitter van de OR van business unit Productie van TNT Post, vindt het akkoord onacceptabel: "De arbeidsvoorwaarden van onze postbodes staan nu al enorm onder druk, doordat de concurrenten niet aan de CAO gehouden zijn. Wij willen er voor zorgen dat postbodes een salaris krijgen waar zij normaal van kunnen leven. Bij onze concurrenten halen medewerkers nog niet eens het minimumloon, al zouden ze het willen. Dit akkoord verandert niets aan die situatie. "De Vries benadrukt dat het akkoord er niet zo anders uitziet dan het principe-akkoord dat eerder dit jaar door het kabinet werd afgewezen." Er is geen enkele reden om dit akkoord nu wel te accepteren."


- EINDE -