EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Persbericht

13 november 2008

EVO VOORZIET GROTE PROBLEMEN MET REGISTRATIE CHEMISCHE STOFFEN

Sinds 1 juni 2008 is de Europese verordening REACH (Registratie, Evaluatie en Autorisatie van Chemische stoffen in werking getreden. Deze verordening legt niet alleen verplichtingen op aan bedrijven die chemische stoffen produceren en importeren maar ook aan bedrijven die chemische stoffen gebruiken in producten. De voorlichting over REACH die vorig jaar heeft plaatsgevonden via brancheorganisaties was echter hoofdzakelijk gericht op bedrijven in de chemische sector. Een groot aantal bedrijven is zodoende nog niet op de hoogte dat ze per 1 december 2008 al moeten registreren en kan hierdoor in de problemen komen. EVO roept de inspectie dan ook op om hiermee rekening te houden en de controles niet al te strikt uit te voeren.

Op 1 december 2008 moeten alle bedrijven die op wat voor manier dan ook te maken hebben met chemische stoffen, deze stoffen geregistreerd hebben. Deze notificatieplicht heet ook wel preregistratie. Als een bedrijf niet gepreregistreerd heeft vóór 1 december, heeft dit tot gevolg dat zij niet mogen handelen in dat product binnen Europa. Om een simpel voorbeeld te noemen, als een inktimporteur de inkt niet heeft geregistreerd, dan kan de balpenfabrikant geen balpennen met inkt verkopen.

EVO en inspecterende autoriteiten krijgen steeds meer signalen dat een deel van het bedrijfsleven niet op de hoogte is. Het betreft dan met name de importeurs van producten waarin chemische stoffen zitten. EVO informeert haar leden daarom door middel van seminars deze maand over de gevaren van het niet registreren en adviseert hen welke stappen zij dienen te nemen om te voorkomen dat de bedrijfsactiviteiten op 1 december moeten worden gestaakt.