Leefbaar Rotterdam



donderdag, november 13, 2008

Vogelaar krabbelt terug; toch geen verwijsindex Antillianen

Na een bezoek aan de Antillen heeft Minister Vogelaar besloten de Verwijsindex Antillianen naar de prullenbak te verwijzen. Waar eerder nog gesteld werd dat de index onmisbaar was om de problemen met jonge criminele Antillianen te bestrijden, is dat nu opeens niet meer nodig.

Rotterdam was één van de 21 gemeenten op wiens verzoek in 2006 besloten werd dat de index opgesteld zou worden. Rotterdam heeft van alle gemeenten de meeste criminele Antillianen en deze groep heeft de twijfelachtige eer de meeste overvallers voort te brengen. Een aparte indexering voor Antillianen is nodig vanwege de enorme oververtegenwoordiging van Antilliaanse jongeren in de slechte statistieken. Bijkomend probleem is het feit dat Antilliaanse probleemjongeren vaak geen vaste woon- of verblijfplaats hebben en bij familie of kennissen verblijven. Als de grond vervolgens te heet onder de voeten wordt, verkassen ze gewoon naar een andere gemeente. Dit zorgt ervoor dat justitie en reclassering geen grip op deze jongeren krijgen. Het College Bescherming Persoonsgegevens en de Raad van State hadden, gezien de ernst van de problematiek, geen bezwaar tegen een aparte registratie op basis van etniciteit.

De beslissing van minister Vogelaar om de voorgenomen Antillianenindex niet in te voeren, komt dan ook als een bijzonder onaangename verassing. De beslissing lijkt vooral ingegeven door de bezwaren die nu op de Antillen geuit zijn. Aangezien de Antillen er in het verleden beleid van maakten om probleemjongeren een ticket naar Nederland te geven, is het onbegrijpelijk dat de minister nu veel waarde aan de bezwaren hecht. Na het gevogel met de Vogelaarwijken, is dit weer een voorbeeld van zwalkend beleid waar Rotterdam absoluut niet bij gebaat is.