Gemeente Emmen

Prijsvraag Europan 10

12 november 2008

Jonge architecten ontwerpen plannen voor Buitenweg e.o.

De gemeente Emmen heeft samen met Wooncom de Buitenweg en omgeving aangemeld voor de Europese Architectuurprijsvraag Europan 10. Dit betekent dat jonge architecten en ontwerpprofessionals uit Europa plannen gaan ontwerpen voor dit gebied. Het is de bedoeling dat uiteindelijk één van die plannen wordt uitgewerkt en daadwerkelijk gerealiseerd. De gemeente verwacht uitdagende ontwerpen van de jonge architecten binnen te krijgen en vindt dit een mooie kans om dit deel van het centrum een impuls te geven.

Er zijn al langere tijd plannen om de Buitenweg en omgeving te verbeteren en uit te breiden met woningen. Veel van de oorspronkelijke woningen zijn al afgebroken en het is ook al weer een tijd geleden dat het bedrijfsgebouw op de hoek Van Schaikweg spoor (bandencentrum) is gesloopt.

In het Masterplan Emmen Centrum is het gebied tussen van Schaikweg en Dordsestraat aangewezen als woningbouwlocatie. Omdat de gemeente de Emmer binnenstad meer willen verlevendigen, acht zij een grote diversiteit aan woningen voor dit gebied noodzakelijk. Hierbij gaat de aandacht nadrukkelijk uit naar grondgebonden woningen (dus weinig of geen hoogbouw).

Op het kaartje (kaartje volgt nog) kunt u zien dat de jonge architecten een plan moeten maken voor de noordoost hoek van het gebied; dit noemen we het uitwerkingsgebied. Daarbij moeten ze rekening houden met de situatie in het hele gebied tussen de Van Schaikweg en de Dordsestraat; op de kaart aangegeven als studiegebied.

Naast Emmen hebben ook Cappelle a/d IJssel, Utrecht en Den Haag zich als Nederlandse locaties aangemeld.