Deelgemeente Charlois Rotterdam

Programmabegroting Charlois voor 2009 ongewijzigd vastgesteld

De Charloise deelraad heeft maandagavond 10 november de Programmabegroting van de deelgemeente Charlois voor het jaar 2009 unaniem en ongewijzigd vastgesteld.

Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Charlois heeft de deelraad een sluitende programmabegroting gepresenteerd. Voor 2009 heeft de deelgemeente een bedrag van bijna 36 miljoen in kas om haar beleid op het gebied van veiligheid en leefbaarheid in de wijken uit te voeren.

Prioriteiten zijn in deze periode vooral veiligheid, gebiedsgericht werken en woningproductie.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid blijft de deelgemeente inzetten op het aanpakken van drugs- en woonoverlast, als het moet tot achter de voordeur. Verder komt er uitbreiding van cameratoezicht, zoals rondom metrostation Slinge. Medewerkers van Stadstoezicht letten op kleine ergernissen in de woonomgeving, zoals het verkeerd aanbieden van huisvuil, hondenoverlast en kleine verkeersovertredingen. Als dat nodig is schrijven zij ook bekeuringen uit.

Een belangrijke rol is er voor bewoners zelf. Bewoners kunnen hun buurt veiliger maken door de pilot Ieder zijn rol in een veilige stad, een op Google gebaseerde site waar burgers op straatniveau problemen kunnen signaleren, initiatieven kunnen voorstellen en hun betrokkenheid kunnen tonen.

Via projecten als bijvoorbeeld het hondenproject in Pendrecht, Straatambassadeurs in Carnisse en Burgerblauw in de Tarwewijk kunnen bewoners ook zelf in actie komen voor de veiligheid in hun wijk.

Gebiedsgericht werken

In het komend jaar moet het gebiedsgericht werken gestalte gaan krijgen, een nieuwe en betere vorm van samenwerking tussen het stadsbestuur, de deelgemeente en de stedelijke diensten om de problemen in de stad op te lossen. Het is een aanpak die zich uitstrekt over alle gemeentelijke beleidsterreinen.

In Charlois zijn drie gebieden aangewezen:


- Tarwewijk, Carnisse en Zuidplein;


- Oud-Charlois, Wielewaal en Heijplaat;


- Zuidwijk en Pendrecht.

Eenmaal per vier jaar wordt per gebied een gebiedsvisie gemaakt, gevolgd door Integrale Wijkactieprogrammas (iWaps) per wijk. In de gebiedsvisie worden de doelen omschreven; in de iWaps worden deze doelen uitgewerkt in concrete activiteiten die nodig zijn om deze doelen te bereiken.

Op dit moment zijn de voorbereidingen voor de invoering van het gebiedsgericht werken in volle gang.

Woningproductie.

Absolute prioriteit blijft de bouwproductie. De deelgemeente wiluiteraard samen met de woningcorporaties- de bouwproductie intensiveren. Dat betekent: meer nieuwe woningen bouwen of oude woningen vervangen. Er zijn voor 2009 plannen voor de bouw van circa 500 woningen, mede door het doorschuiven van eerder geplande projecten. Hoewel het waarschijnlijk niet zal lukken om in 2009 met de aanbouw van al deze woningen te beginnen, wil de deelgemeente de bouwproductie wel verhogen.

Daarnaast zijn de inspanningen gericht op het goed onderhouden van de bestaande woningvoorraad. Daarbij spreekt de deelgemeente woningeigenaren aan op (achterstallig) onderhoud.

Bewaakte fietsenstallingen

Bij elk metrostation in onze deelgemeente is of komt een bewaakte fietsenstalling. Tijdens de behandeling van de Najaarsnota 2008 nam de deelraad unaniem een amendement aan, waarin werd voorgesteld geld uit te trekken voor de start van een bewaakte fietsenstalling op het plein voor Metrostation Maashaven.