Politie Brabant-Noord

Politie controleert in wijk

Sint Michielsgestel, 13-11-2008

De politie heeft op woensdagavond een grote controle gehouden in Berlicum en Den Dungen (gem.Sint-Michielsgestel). Deze controle maakte onderdeel uit van het najaarsoffensief woninginbraken.

Op de controlepunten werden ongeveer 800 passanten gecontroleerd (automobilisten, fietsers en voetgangers). De politie heeft de bestuurders uitleg gegeven over het offensief woninginbraken van de politie en geattendeerd op de website www.samentegeninbrekers.nl.

Waarom deze wijk

In de Berlicum/Den Dungen is in de maand oktober 11 maal ingebroken. In november tot nu toe 5 maal. Ten opzichte van vorig jaar is er in de gemeente Sint-Michielsgestel een lichte toename in het aantal inbraken te zien van ongeveer 5%. In Schijndel en Sint-Oedenrode is daarentegen een aanzienlijke afname te zien in het aantal woninginbraken van maar liefst 38%. De politie heeft in het afgelopen jaar 12 verdachte woninginbrekers aangehouden die verantwoordelijk worden gehouden voor kraken in zowel Sint-Michielsgestel als Schijndel. In totaal konden dit jaar al 62 zaken opgehelderd worden.De politie heeft inbrekers aan kunnen houden als resultaat van technisch rechercheonderzoek door aangetroffen vingerafdrukken en DNA. Woensdagmiddag werd in Liempde een inbreker op heterdaad aangehouden met behulp van een SMS-alert dat door de politie uitgegeven werd.

Offensief

Deze controle is gehouden in het kader van een speciaal offensief tegen woninginbraken. Inbrekers blijken vooral in de donkere maanden, als de avonden vroeg vallen toe te slaan. De politie is de komende maanden dan ook extra alert op woninginbrekers. Van het extra in de gaten houden van de bij de politie bekende inbrekers tot extra surveillance in wijken waar veel wordt ingebroken.

Oproep aan inwoners

De politie doet ook een oproep naar alle inwoners om te helpen bij het voorkomen van woninginbraken. Bewoners worden opgeroepen verdachte personen, vreemde autos of situaties die zij niet vertrouwen direct te melden bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Daarnaast kunnen burgers preventieve maatregelen nemen zoals het zorgen voor degelijk hang- en sluitwerk en de woning goed afgesloten achterlaten als zij weggaan.

Bij de controle in Berlicum en Den Dungen werden twaalfpolitieagenten ingezet. De komende maanden houdt de politie meer van dergelijke controles in de regio Brabant-Noord.