Frank de Grave: premie steeg harder in het oude zorgstelsel

13/11/2008 13:50

Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)

Premieontwikkeling sinds 2006 gunstiger voor consument

Volgens een recent gepubliceerd onderzoek wil 60% van de Nederlanders terug naar ziekenfonds. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft berekend hoe de premiestijging van nu zich verhoudt tot de stijging ten tijde van het ziekenfonds. De premie van het ziekenfonds steeg jaarlijks veel harder dan de premie van de basisverzekering sinds 2006. Dit zegt NZa voorzitter Frank de Grave vandaag op een congres van de Consumentenbond over de ontwikkelingen op de zorgverzekeringsmarkt.

"Sterker nog, als je bedenkt dat de kosten van de zorg afgelopen jaar met 7% zijn gestegen, en premies met slechts 3% is dat een relatieve daling. Het is voor het eerste dat de stijging van de premies achter blijft bij de stijging van de kosten van de zorg", aldus De Grave.

Een recent onderzoek wees uit dat 60% van de Nederlanders terugverlangt naar het ziekenfonds. De belangrijkste verklaring daarvoor is dat mensen aangeven de huidige premiestijging te voelen in hun portemonnee. De Grave: "het ziekenfonds is te vergelijken met de huidige basisverzekering, die is in de afgelopen drie jaar nauwelijks gestegen". Tussen 2002 en 2005 verdubbelde de ziekenfondspremie met (stijging van 110%). In de drie jaar sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel is de totale stijging 7,8%.

De basispremie vertoont nauwelijks een stijging. De kosten van de aanvullende verzekering gaan wel omhoog, maar dat was ten tijden van het ziekenfonds ook het geval. Het ziekenfonds is vergelijkbaar met de basisverzekering, die is de afgelopen drie jaar juist gestabiliseerd. Daarnaast is het pakket dat onder de basisverzekering valt uitgebreid. De premies in het ziekenfonds en van de particuliere ziektekostenverzekeringen zijn tot 2005 snel stegen. Er was toen geen concurrentie en daarom geen enkele stimulans voor verzekeraars om met scherpe prijzen te komen.

Verder laten de cijfers zien dat in het nieuwe stelsel 60% van de Nederlanders voordeel heeft via een collectieve verzekering, tot 2006 gold dit voor 30%.





http://www.nza.nl

http://www.nza.nl