VVD


13-11-2008

VVD eist openstelling postmarkt per 1 januari 2009

'Regering moet rug rechthouden en monopoliepositie TNT beëindigen'

De regering en de meerderheid van de Tweede Kamer stelden twee voorwaarden voor volledige opening van de postmarkt. Het einde van het laatste stukje monopolie van TNT; de post tot vijftig gram moet ook worden vrijgegeven. Die twee voorwaarden zijn een CAO voor de nieuwe postbedrijven en level playingfield in Europa, meer specifiek voor Duitsland. Gisteren hebben Sandd en Selektmail, de twee grote nieuwe postbedrijven, een CAO afgesloten met de vakbonden. Deze CAO gaat in als de postmarkt per 1 januari 2009 opengaat. In Duitsland is de BTW-ongelijkheid weggenomen en het eenzijdige minimumloon alleen voor de postsector afgewezen. Er is hierdoor aan beide voorwaarden voldaan.

De VVD eist dan ook dat de regering de postmarkt per 1 januari 2009 volledig opent. Het monopolie van het vroegere staatsbedrijf TNT op post tot vijftig gram moet dan vervallen.

VVD-Tweede Kamerlid Aptroot: "Er is geen enkel argument meer om TNT te bevoordelen en het alleenrecht te laten houden op het belangrijkste deel van de post. In de andere delen van de postsector is de dienstverlening enorm verbeterd en zijn de tarieven fors verlaagd. Nu moeten ook de consumenten en kleinere bedrijven de keuze krijgen tussen verschillende aanbieders."

Aptroot verwacht eindelijk concurrentie en betere aanbiedingen: "Door marktwerking zullen de prijzen naar beneden gaan. De consument en bedrijven, maar ook verenigingen, zullen naar verwachting flink minder moeten betalen per brief. Eindelijk."

"Als de regering weer, zoals al tweemaal eerder, op het laatst probeert de liberalisering tegen te gaan en één bedrijf beschermt, dan accepteert de VVD dat niet. De postmarkt moet open, 1 januari 2009 is voor ons echt een datum die moet worden gehaald. Ik reken er op dat niet weer de premier persoonlijk ingrijpt in eerlijke concurrentie om één bedrijf te bevoordelen. De staatssecretaris moet nu eindelijk de rug recht houden."